latinica  ћирилица
23/05/2018 |  11:07 ⇒ 20:40 | Аутор: РТРС

Конференција о Јасеновцу - представљени радови о расним законима и Алојзију Степинцу

Другог, завршног дана Седме међународне конференције о утврђивању истине о Јасеновцу, представљени су радови који додатно освјетљавају посљедице расних закона такозване Независне Државе Хрватске и улогу Алојзија Степинца.

"Јасеновац је по броју жртава треће стратиште у Европи, а по начину ликвидације људи, логорима за дјецу и радним логорима који су служили томе да брже доведу до уништења људи - први у Европи", истиче некадашњи предсједник Владе Републике Српске Владимир Лукић.

На Конференцији у Бањалуци, коју су организовали Међународна комисија за утврђивање истине о Јасеновцу и Удружење Јасеновац-Доња Градина, учествује 30 аутора из: Републике Српске, Србије, Велике Британије, Њемачке, Русије и осталих држава.

"Истина о Јасеновцу се још увијек налази у историјском рову и мора да буде извађена из тог рова и послана у свијет. Као инспирација треба да послуже примјери Израела и Јерменије, који су успјели истину да пласирају у парламенте одређених земаља, тако да је истина о геноциду над њима постала свјетско политичко добро", рекао је некадашњи министар спољних послова СР Југославије Владислав Јовановић.

Првог дана дводневне конференције изнесени су запањујући подаци, мало познати и добро упућеним у размјере геноцида почињеног у НДХ.