latinica  ћирилица
23/05/2018 |  14:41 | Аутор: СРНА

Одузете стотине килограма дувана без акциза и поријекла

У 2017. години инспектори су у промету затекли и одузели 423 килограма резаног дувана без акцизе и поријекла, а годину прије 657 килограма, рекла је Срни портпарол Инспектората Републике Српске Душанка Макивић.
Душанка Макивић (Фото: Дневни аваз) -
Душанка Макивић (Фото: Дневни аваз)

Она је навела да је сузбијање нелегалног увоза односно шверца дувана у надлежности Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ, као и Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске, у смислу праћења физичких лица, претреса приватних просторија, транспортних средстава и других активности, а да и Инспекторат, путем надлежних инспекција, врши контроле у унутрашњем промету.

"Инспекторат путем надлежних инспекција контролише производњу и стављање у промет сировог дувана и резаног или на други начин уситњеног дувана, на пијацама и тржницама, а по потреби дјелујемо и у сарадњи са припадницима УИО и МУП-ом у дијелу наших надлежности", рекла је Макивићева.

Она је навела да је у правилу ријеч о физичким лицима која су прометовала резани дуван на пијацама и тржницама у мањим количинама од килограм или два.

"Веће количине одузимане у појединачним циљаним контролама, вршене су у сарадњи са полицијским службеницима који су заустављали моторна возила ради претреса и у сарадњи са службеницима УИО БиХ, на основу наредбе за претресање стана, осталих просторија и покретних ствари", рекла је Макивићева