latinica  ћирилица
23/05/2018 |  14:55 | Аутор: СРНА

Није прихваћена иницијатива о оцјени уставности одредби више закона

Уставни суд Републике Српске није прихватио иницијативу за покретање поступка оцјене уставности појединих одредби Закона о основном образовању и васпитању Српске, саопштено је данас из Уставног суда.
Уставни суд Републике Српске - Фото: РТРС
Уставни суд Републике СрпскеФото: РТРС

"Ријеч је о одредбама које одређују ко може обављати послове секретара школе, као и у којем року лице, ако нема потребну квалификацију за секретара и рачуновођу, теба да је стекне", речено је Срни у Уставном суду Републике Српске.

У Суду су навели и да у овим случајевима није ријеч о питањима од ширег јавног значаја.

Раније је Клуб Бошњака у Вијећу Народа Републике Српске уложио вето на овај закон, који је усвојен у фебруару, а Вијеће за заштиту виталног интереса Уставног суда је у априлу донијело одлуку по којем овај акт не повређује витални интерес бошњачког народа.

Уставни суд Српске на данашњој сједници није прихватио ни иницијативе за покретање поступака оцјене уставности Закона о парничном поступку и Закона о комуналним дјелатностима, као и појединих подзаконских нормативних и појединачних правних аката.

Суд је одбио и приједлог за оцјењивањем одредбе члана Закона о играма на срећу у ставу који одређује да се приређивање кладионичких игара путем терминала за спортско клађење врши у кладионицама, аутомат клубовима, играчницама, казинима или у угоститељским објектима, с тим да површина простора за постављање једног терминала не може бити мања од два метра квадратна.