latinica  ћирилица
23/05/2018 |  16:15 ⇒ 16:31 | Аутор: СРНА

Свједок тврди да је под присилом потписао записник о злочинима Веселијеве

У наставку суђења Елфети Весели и Сакибу Халиловићу за свирепо убиство дванаестогодишњег дјечака Слободана Стојановића код Зворника, заштићени свједок одбране "О-1" тврди да је 1992. године, како каже, под присилом потписао записник о саслушању о злочинима оптужене Весели.
Суђење Елфети Весели - Фото: РТРС
Суђење Елфети ВеселиФото: РТРС

- Овај документ први пут сада видим, никада ми нису дали да прочитам, нити знам шта ту пише. Нисам га добровољно потписао - рекао је заштићени свједок.

Адвокат Веселијеве, Мирна Делалић прочитала је неколико одломака овог записника, међу којима је и дио у коме се наводи да су Насер Орић, извјесни Муха и Елфета Весели "на мосту поклали пет српских војника", на што је свједок рекао да никада није изјавио ништа слично, преноси Бирн.

Свједок је испричао да је с њим у заробљеништву у Зворнику био и Мујо Омеровић, од којег, како тврди, никада није чуо да спомиње Веселијеву.

Тужилаштво БиХ је средином децембра прошле године као материјални доказ уложило записник о саслушању Мује Омеровића из 1993. године у којем је он навео да му је познато да је убијен дјечак Слободан Стојановић, за шта се терети Весели.

Тужилаштво БиХ терети Елфету Весели да је као припадник Диверзантског вода Команде здружених јединица Липље, Каменица, у другој половини јула или првој половини августа 1992. године убила дванаестогодишњег Слободана Стојановића у насељу Бајрићи-Ново Село, на подручју Каменице.

Према оптужници, она је на најсвирепији начин убила дјечака тако што му је, док је био на бициклу, пришла са леђа и заклала га ножем.

У оптужници је наведено да је Сакиб Халиловић, који је био командант Диверзантског вода, знао да је његова подређена починила ово кривично дјело, али да није предузео неопходне мјере да буде кажњена.

Наставак суђења заказан је за 6. јун.