latinica  ћирилица
23/05/2018 |  16:29 ⇒ 19:40 | Аутор: СРНА

Продановић: Кључ рјешења минимум заједничког интереса СДА и ХДЗ-а

Члан Главног одбора СНСД-а Лазар Продановић истакао је, у разговорима са члановима Венецијанске комисије, да је кључ рјешења договора о измјенама Изборног закона БиХ, прије свега, да СДА и ХДЗ БиХ нађу минимум заједничког интереса.
Лазар Продановић - Фото: СРНА
Лазар ПродановићФото: СРНА

Продановић је, након данашњег састанка са члановима Венецијанске комисије у Сарајеву, изјавио новинарима да је интерес СНСД-а да коначно буде попуњен Клуб Срба у Дому народа Парламента Федерације ФБиХ, који је непотпун
већ три мандата.

- Сваког мандата политичким партијама из Републике Српске припадне мање од три представника, односно делегата у Клубу Срба у Дому народа Парламента ФБиХ. Надам се да ће бити нађено прихватљиво рјешење. Сматрамо да је то од изузетног интереса за све - навео је Продановић.

Према његовим ријечима, експерти Венецијанске комисије саслушали су ставове СНСД-а, али измјене Изборног закона БиХ нису могће без сагласности и договора законодавних тијела БиХ.

- У том смислу сматрам да би било значајно да се нађе рјешење које би било прихватљиво за све да не бисмо дошли у ситуацију да не можемо спровести изборне резултате општих избора у октобру у вези са конституисањем Дома народа Парламента ФБиХ, а самим тим и избора бошњачких и хрватских делегата у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ - нагласио је Продановић.

У Делегацији ЕУ у Сарајеву јуче је одржан заједнички састанак чланова Венецијанске комисије са представницима политичких странака из ФБиХ, а данас су први пут у разговоре о измјени Изборног закона БиХ укључени и представници српских странака.