latinica  ћирилица
23/05/2018 |  16:52 | Аутор: СРНА

Бивши борци тзв. Армије БиХ: Добићемо своје са или без парламентараца

Предсједник Удружења Заборављени браниоци, Драго Грбавац, рекао је, обраћајући се посланицима Представничког дома Парламента Федерације БиХ, да ће демобилисани борци такозване Армије БиХ и ХВО-а "своје добити са парламентарцима или без њих".
Представници бивших бораца ушли у Парламент ФБиХ - Фото: klix.ba
Представници бивших бораца ушли у Парламент ФБиХФото: klix.ba

Грбавац је нагласио да се борци не слажу са регистром ресорног министра Салка Букваревића.

Он је поручио властима да морају објавити регистар бораца и јавно рећи ко је уврштен у регистар у којем не би смио уопште да се налази, преносе федерални медији.

- Данас треба да ријешите овај проблем. Ко год мисли другачије нека изађе испред зграде Парламента ФБиХ и то каже окупљеним људима - рекао је Грбавац и поручио законодавној власти да не треба ништа питати Владу ФБиХ.

Према његовим ријечима, одлука Одбора за питање бораца је куповина времена, јер парламентарци могу све брзо ријешити.

- Много пута смо говорили Букваревићу да нам каже шта не ваља и ми ћемо то измијенити. Ви говорите да нема пара, а ја вас питам како нема пара? - рекао је Грбавац.

Федерални министар за борачка питања Салко Букваревић рекао је на данашњој сједници Представничког дома федералног Парламента да је ФБиХ престала да финансира борачке организације, а кантони и општине не.

- Само Кантон Сарајево за ово издваја милион марака. Борци су на погрешној адреси - навео је Букваревић.

Он је рекао да ће борачки регистар објавити ако законодавац да законски оквир.

- Ако Парламент доносе одлуку о нових 300 милиона КМ за нове кориснике ми ћемо то сервисирати - рекао је Букваревић.

Бивши припадници такозване Армије БиХ и ХВО-а окупили су се пред зградом федералног Парламента гдје је у току тематска сједница Представничког дома о проблематици у области борачко-инвалидске заштите у овом ентитету и гдје се расправља о информацији федералног Министарства за питања бораца и ратних инвалида о ситуацији у овој области.

Један од захтјева борачких категорија јесте увођење новчаног мјесечног додатка по основу учешћа у протеклом рату за демобилисане борце који нису збринути ниједним досадашњим федералним законом.