latinica  ћирилица
23/05/2018 |  17:00 | Аутор: СРНА

Хрвати бојкотовали сједницу ХНК, траже смјену Мектића

За данас заказана сједница Скупштине Херцеговачко-неретванског кантона није одржана због недоласка посланика из Клуба Хрвата, који су тражили да Скупштина расправља о безбједносној ситуацији и смјештају миграната у Салаковац, те затражили смјену министра безбједности БиХ Драгана Мектића и најавили кривичну пријаву против њега.
Скупштина Херцеговачко-неретванског кантона /ХНК/ у Мостару (Архив) - Фото: СРНА
Скупштина Херцеговачко-неретванског кантона /ХНК/ у Мостару (Архив)Фото: СРНА

Клуб хрватских посланика саопштио је да су задужили правни тим да на основу доступних и правно релевантних чињеница у вези са смјештајем миграната у камп Салаковац 18. маја утврди елементе кривичне одговорности министра Мектића и других појединаца "у грубом насртају на уставно-правни поредак ХНК".

"Клуб ће у том смислу надлежном тужилаштву поднијети кривичну пријаву против тих особа", навели су из Клуба Хрвата.

Клуб сматра да је одржавање сједнице Скупштине ХНК заказане за данас с предложеним дневним редом несврсисходно и тражи њено отказивање, а хрватски посланици неће присуствовати овако заказаној сједници све док се на дневни ред не уврсти информација о стању безбједности ХНК.

"Клуб хрватских посланика тражи да се, након одржавања ванредне сједнице Владе о овом питању, закаже ванредна сједница Скупштине на којој би се разматрала информација и сва правно релевантна питања везана за смјештај миграната у центар у Салаковцу", саопштили су из Клуба Хрвата.

Клуб је подржао МУП ХНК-а, Управу полиције и комесара Илију Ласића.

"Од легитимних хрватских представника у тијелима власти на нивоу БиХ Клуб тражи покретање питања политичке одговорности и смјене актуалног министра безбједности. Клуб од Савјета министара тражи одговоре на седам постављених питања која се односе на догађаје у петак. Хрватски посланици у Скупштини ХНК имају разумијевања према свим особама које се налазе у незавидној позицији. Под изговором наводне хуманости према једној категорији људи, не смије се вршити институционално насиље према другима", навди се у саопштењу.

У Клубу истичу да о хуманости одговорних најбоље говори шаторско насеље у Сарајеву.

"Брига о правима миграната пробудила се тек након њиховог доласка у Мостар. То би сматрали искреним да су се њихове недаће рјешавале на цивилизован и законит начин, а не потпуним игнорисањем и вријеђањем грађана овог кантона и њених легитимних представника у тијелима кантоналне власти", стоји у саопштењу које потписује предсједник Клуба Хрвата Драган Туле.

Предсједавајући Скупштине ХНК Шериф Шпаго рекао је да је Колегијум Скупштине прије седам дана једногласно донио одлуку о заказивању сједнице, те донио приједлог дневног реда, а да је данас добио закључак Клуба Хрвата у којем стоји да за њих данашња сједница нема смисла док не буде одржана ванредна сједница у вези са стањем безбједности у кантону.

"Ако има потребе за ванредним сједницама, онда има пословничка процедура за расправу о тим питањима, те се таква сједница може заказати и данас или сутра, чим се добију материјали о којима посланици могу расправљати", истакао је Шпаго.

Шпаго је навео да се превише потенцира питање безбједности, а да пет или шест дана нема информација да је неко од миграната по било којем основу нарушио стање безбједности у ХНК.

Он је додао да је логично да за ствари које не функционишу одговорност сноси влада, али је оповргао оптужбе да СДА има прећутни договор с ХДЗ-ом по питању полицијског комесара Илије Ласића, за кога је суд пресудио да је именован мимо закона.

Клуб посланика Бошњака у Скупштини ХНК сматра да данас није постојао ниједан разлог за неодржавање сједнице Скупштине ХНК и сматра недопустивим недолазак Клуба посланика Хрвата и условљавање одржавања редовне сједнице Скупштине ХНК.

Предсједник Клуба Бошњака Ајман Шоше рекао је новинарима да Клуб позива Владу ХНК да, у оквиру својих могућности, помогне рад Центра у Салаковцу гдје су смјештени мигранти.

"Осуђујемо поступак незаконито именованог комесара Илије Ласића и других полицијских службеника од 18. маја и очигледну злоупотребу Управе полиције МУП-а ХНК, те подржавамо настојања истражних органа на утврђивању одговорности", навео је Шоше.

Из Клуба Бошњака, додао је он, позивају Владу ХНК да поступи према пресуди Кантоналног суда којом је утврђено незаконито именовање комесара и да доведе у законске оквире рад Управе полиције МУП-а ХНК.

Чланови Клуба Бошњака позвали су своје колеге из Клуба Хрвата да не блокирају рад највишег законодавног органа у ХНК.