latinica  ћирилица
23/05/2018 |  18:41 ⇒ 21:06 | Аутор: РТРС

И даље блокирана средства од акциза – на чекању готово стотину милиона марака

Због непостизања договора о расподјели средстава прикупљених по основу путарина, 97 милиона марака предвиђених за градњу ауто-путева и даље је нераспоређено.

Неспоразум је настао јер представници Федерације траже одређивање нових коефицијената за расподјелу, односно више новца за овај ентитет.

Према досадашњем моделу расподјеле средстава, Републици Српској припадало је 39 одсто, Федерацији 59, а дистрикту Брчко два одсто. Након ступања на снагу измјена и допуна сета закона које се односе на трошарине, из Федерације за себе траже 66 одсто, Српској би ишло 32, а Дистрикту два одсто. Тако би, од тренутних 97 милиона на рачуну, Српска добила око 31, умјесто досадашњих готово 38 милиона.

У Министарству саобраћаја и веза Републике Српске израчунали су да, у том случају, Српска уопште не би осјетила ефекте повећања путарина, напротив добијала би чак и мање новца него прије тога, што је неприхватљиво.

"Договор се мора постићи. Није угрожено само функционисање јавних предузећа и инфраструктурних порјеката у Српској, него и у ФБиХ. Да ли то сада неко иде на исцрпљивање, да нас доведе у ситуацију да нешто морамо, мислим да је наш став и да се он неће мијењати – да не морамо", рекао је Неђо Трнинић министар саобраћаја и веза Републике Српске.

Изостанак договора могао би битно утицати и на пословање ентитетских јавних предузећа задужених за ауто-путеве. И док из Аутоцеста ФБиХ планирају да се ускоро задуже 100 милиона марака за већ потписане споразуме о изградњи коридора Пет це, из Аутопутева Српске поручују да тренутно нема потребе за додатно задужење, али ни то није искључено, ако овај проблем ускоро не буде ријешен.

"Наравно да је то некаква резервна варијанта о којој размишљамо, али надам се да нећемо морати ићи у том правцу јер је непотребно да стварамо некакве додатне трошкове, док новац, који је наш, стоји са стране и не користи се", навео је Душан Топић диретктор Аутопутева Републике Српске.

Топић додаје да ускоро на наплату стижу обавезе из ранијих кредита и да би, ако не почне расподјела ових средстава, предузеће могло имати проблема. Свјестан је тога и министар финансија БиХ. Каже да су додатна средства, након повећања путарина, предвиђена и за отплату кредита за ауто-путеве узетих код ЕБРД-а.

"Делегација ЕБРД-а поставила је питање које сам и ја поставио - Зашто смо ми доносили Закон о акцизама, људи точе гориво, а он се не примјењује, средства стоје на рачуну", каже Вјекослав Беванда министар финансија БиХ.

Очекује се да, до краја овог мјесеца, износ нераспоређених средстава буде повећан на 120 милиона марака. Извјесно је да ће тај новац остати на рачуну, док не буде постигнут договор о његовој расподјели, а све то могло би успорити изградњу ауто-путева и довести у питање нове инвестиције.