latinica  ћирилица
23/05/2018 |  19:23 | Аутор: СРНА

Бојић: Од почетка године у БиХ ушло 3.500 миграната

У БиХ је од почетка године до маја ушло 3.500 илегалних миграната, а власти не располажу тачним подацима колико их је остало, а колико их је успјело доћи до Хрватске и других држава чланица ЕУ, рекао је предсједавајући Заједничке комисије за људска права Парламентарне скупштине БиХ Борислав Бојић.
Борислав Бојић -
Борислав Бојић

Он је нагласио да је БиХ на великом испиту јер, према информацијама које је Заједничка комисија добила приликом посјете Служби за послове са странцима, те имиграцијском и азилантском центру у Сарајеву, нема довољно смјештајних, техничких, кадровских и финансијских капацитета у центрима за мигранте и азиланте.

Бојић је истакао да проблем представља и непостојање конкретне стратегије при реализацији прихвата и збрињавања азиланата, избјеглица и миграната, те мањак службеника у Граничној полицији БиХ и неодговарајућа инфраструктура на граничним прелазима.

- Третман избјеглица, азиланта и мигранта изазов је за сваку земљу, а посебно за земљу са слабом економијом и недовољним институционалним капацитетима - рекао је Бојић на четвртој годишњој конференција о стању људских права и слобода у БиХ коју Заједничка комисија за људска права организује у Бихаћу у сарадњи са Мисијом ОЕБС-а у БиХ.

Он је додао да је неопходно обезбиједити потпуно поштивање међународних и регионалних инструмената људских права, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.

Шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Брус Бертон рекао је да се у наредном периоду може очекивати још већи број жена и дјеце која ће улазити у БиХ, због чега ће бити потребно да земља организује пружање помоћи људима, у складу са међународним стандардима заштите људских права.

Бертон је навео да ова конференција представља покушај рјешавања најрелевантнијих питања која се тичу заштите људских права у БиХ.

Примарни циљ дводневне конференције, на којој учествују чланови Заједничке комисије, представници свих нивоа законодавне и извршне власти у БиХ, Институције омбудсмана за људска права БиХ, као и међународних и невладиних организација у БиХ, јесте поштивање људских права азиланата, избјеглица и миграната.