latinica  ћирилица
23/05/2018 |  19:28 ⇒ 24/05/2018 | 12:15 | Аутор: РТРС

Венецијанска комисија наставила разговоре о превазилажењу изборне кризе у БиХ

Експерти Венецијанске комисије наставили су у Сарајеву разговоре о превазилажењу изборне кризе у БиХ. Ако је судити по изјавама учесника разговора, нема договора о начину избора делегата за федерални Дом народа.

На појединачним разговорима са експертима Венецијанске комисије први су били представници СНСД-а и ПДП-а. Јасно су истакли потребу да се у изборној реформи створе услови за коначно попуњавање Клуба Срба у федералном Дому народа.

"Кључ рјешења договора о измјенама Изборног закона БиХ прије свега је да СДА и ХДЗ БиХ нађу минимум заједничког интереса", рекао је Лазар Продановић члан Главног одбора СНСД-а.

Минимума заједничког интереса одавно нема, да је било у Сарајево не би ни долазила Венецијанска комисија. Провођење Одлуке Уставог суда БиХ у предмету "Љубић" за ХДЗ БиХ је крај могућности да један народ другом бира представнике, док се СДА слијепо држи Устава Федерације који практично то омогућава.

"Није ништа друго за очекивати осим онога што су нам рекли да је ствар имплементације одлуке Уставног суда БиХ на принципима легитимног представљања народа ствар политичких странака и компромиса", каже Борјана Кришто замјеник предсједника ХДЗ-а БиХ.

Шефик Џаферовић потпредсједник СДА истиче да СДА не може да прихвата рјешења која не укључују попис становништва из 91. године и да се из сваког кантона бира најмање један делегат из сваког народа.

Питање је хоће ли експерти Венецијанске комисије успјети да приближе позиције ХДЗ-а БиХ с једне и СДА те СДП-а, ДФ-а и СББ-а с друге стране. Први су за спровођење одлуке Уставног суда БиХ, а други инсистирају на Уставу Федерације.