latinica  ћирилица
24/05/2018 |  14:20 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Тегелтија: Представници Бошњака у Управи "Електропреноса БиХ" блокирали све процесе

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија рекао је новинарима у Бањалуци да је Влада Републике Српске данас разматрала и ситуацију у "Електропреносу БиХ" у коме су, како је навео, представници Бошњака у Управи предузећа блокирали све процесе, јер нису сагласни да садашњи директор Матан Жарић остане на тој функцији.

"У ФБиХ не могу да се договоре да ли ће директор бити Бошњак или Хрват. Конкурсна процедура је завршена и предложено је да на функцији остане Жарић", истакао је Тегелтија.

Он је упозорио да "Електропренос" нема финасијски и план инвестиција од 2018. до 2020. године, те да не може примати нове раднике иако је по разним основама ту фирму у посљедње вријеме напустило 56 људи.

"Обустављем инвестиција може доћи у питање редовно снабдијевање струјом, а прије свега мислимо на велику инвестицију изградње трафостанице Бањалука. Апелујемо на представнике ФБиХ да своје односе не преламају преко заједничких предузећа у БиХ", поручио је Тегелтија.

ВЛАДА СРПСКЕ - ЗАХТЈЕВ ЗА ХИТНУ ДЕБЛОКАДУ ИНВЕСТИЦИОНИХ СРЕДСТАВА ЗА ПОТРЕБЕ "ЕЛЕКТРОПРЕНОСА БиХ"

Влада Републике Српске затражила је од свих надлежних органа "Електропреноса БиХ" да хитно буду деблокирана инвестициона средства за потребе ове компаније, као и активности у домену управљања људским ресурсима које су неопходне за њено нормално функционисање и обављање законом и другим релевантним актима повјерених јој задатака.

Влада је на данашњој сједници усвојила Информацију о стању у "Електропреносу БиХ" Бањалука и изразила дубоку забринутост због стања у компанији до којег је дошло у протеклих неколико мјесеци, а што је резултовало блокадом низа суштинских инвестиционих пројеката, претходно одобрених од Управног одбора и Скупштине акционара компаније, блокадом неопходних активности у домену управљања људским ресурсима у систему компаније, те посљедично угрожавањем даљег развоја електро-енергетског сектора у цјелини.

Влада Републике Српске, као један од два акционара ове компаније, тражи утврђивање одговорности свих лица која су својим чињењем или нечињењем довели до блокаде инвестиционих средстава компаније и угрозили нормално функционисање компаније и њеног система.

Компанија "Електропренос БиХ" Бањалука се од почетка године налази у стању блокаде због односа и размимоилажења партнера у Федерацији БиХ, а због чега посљедици трпе Република Српска и сама компанија.

Неки од пројеката чија реализација је заустављена су набавка енергетских трансформатора, обнављање ТК система, изградња нових трафо-станица, пословних зграда у Мостару и Бањалуци...