latinica  ћирилица
24/05/2018 |  19:18 ⇒ 20:34 | Аутор: РТРС

Венецијанска комисија отишла, проблем остао

Венецијанска комисија завршила је разговоре са представницима политичких странака о измјенама Изборног закона БиХ. Најавили су да ће их наставити почетком јуна са лидерима политичких партија из Српске и Федерације. Ово је једини конкретан закључак након њиховог тродневног боравка у БиХ.

Експерти Венецијанске комисије након састанка одбили су да се обрате новинарима и кажу своје виђење изласка из изборне кризе. Ипак, сазнајемо да ће се разговори о превазилажењу изборне кризе уз њихово посредовање, наставити почетком јуна, али са лидерима водећих политичких партија, највјероватније опет у Сарајеву.

- Ствар се свела искључиво на федерални Дом народа, односно избор делегата за федерални парламент и то су питања која ће рјешавати политички лидери и Венецијанска комисија - рекао је Шефик Џаферовић, потпредсједник СДА.

Политички лидери, првенствено они из Федерације, још једном покушаће да приближе супротстављене ставове у вези са избором делегата за федерални Дом народа. С једне стране је тежња бошњачких странака да се уважи попис из '91. и Устав Федерације, а с друге захтјев ХДЗ-а БиХ да се проведе одлука Уставног суда БиХ у предмету Љубић, а која говори о легитимном представљању народа.

- Речено је да се овај проблем може ријешити на нивоу ентитета, а ми већ имамо закон који су предложили ДФ и СДП. Битно је и уколико ЦИК БиХ буде доносио било какве одлуке да оне не могу бити мимо Устава Федерације и пописа из `91. године - каже Дамир Бећиревић, Демократрски фронт.

Члан Предсједништва ХДЗ-а БиХ Лидија Брадара, наводи да Федерација не може донијети изборни закон који би био супротан Изборном закону БиХ.

Евидентно је да су виновници изборне кризе бошњачке и хрватске странке. Представници партија из Републике Српске свјесни су тога, али су учествовали у разговорима са експертима Венецијанске комисије да би указали на чињеницу да је већ трећи циклус, Клуб Срба у Федералном Дому народа непопуњен.

- Наш интерес је био да се коначно у федералном Парламенту попуни Клуб Срба и сматрамо то јако важним - каже Лазар Продановић, члан ГО СНСД-а.

Двојица правника Венецијанске комисије разговарала су и са регистраром Уставног суда БиХ Звонком Мијаном, а јуче и са предсједницом ЦИК-а БиХ Иреном Хахџиабдић. Из тих институција нису се оглашавали.