latinica  ћирилица
24/05/2018 |  19:22 ⇒ 20:33 | Аутор: РТРС

Добој: Награде за Дан града посвађале одборнике

Добојски оборници бавили су се наградама и признањима који ће поводом Дана града бити додијељени појединцима и организацијама. Одлука скупштинске већине да плакету, највише признање града, додијели америчкој амбасадорки Морин Кормак, наишла је на бурно реаговање опозиције.

"Хвала америчком народу што нам помаже"- поручују из СДС-а, правдајући одлуку да највише градско признање додијеле Морин Кормак. "И други су нам помагали, али нису бомбардовали"- одговарају из СНСД-а, огорчени што градска управа није препознала колико Добоју помажу сусједна Србија и њен предсједник Александар Вучић.

- Не видим никакву основу да једна америчка амбасадорка, а сви знамо колико зла је Америка нанијела нашем народу, добије ту плакету. Немам апсолутно ништа против тога што је градоначелник добар са амбасадорком, али је заиста недопустиво да јој у име грађана града Добоја додјељује плакету само ради њихових приватних и добрих односа - каже Сања Вулић, предсједница Клуба одборника СНСД-а у Скупштини града Добој.

Небојша Марић, замјеник градоначелника Добоја (СДС), истиче да је америчка амбасада издвојила средства за обнову институција у Добоју.

- Није Кормакова дала паре Обрену Петровићу као појединцу, него за обнову четири институције у граду Добоју. Да је на основу јавног позива неко предложио Вучића, ја бих сигурно био за то - каже Марић.

Америчка амбасада помогла је обнови обданишта и школа, уложено је око три милиона КМ, наводе у СДС-у. Милионе улаже и Србија, категорични су у СНСД-у. Осим у болницу и школе предстоји, кажу, и градња фискултурне сале. Ни новчане награде нису по вољи појединим одборницима. Добиће их Карате клуб Слога за спортске резултате, док ће за очување културе и традиције и хуманитарни рад бити награђени Хрватско културно друштво Напредак и Хуманитарна организација Мерхамет.

Сретко Ђурковић, одборник НДП-а, не спори заслуге награђених, али каже да има много других фирми и заслужних појединаца који нису награђени за свој допринос.

Слободан Васиљевић, одборник ПДП-а, сматра да је награду требало да добије и Коло српских сестара.

Одборници су, ипак, јединстевни у једном- да ће амблем града стићи у праве руке. Биће додијељен Холанђанки Марлиз ван Хофен која води Пријатељску кућу за смјештај дјеце без родитељског старања и Организационом одбору међународног рукометног ТВ турнира шампиона, за допринос у развоју спорта.