latinica  ћирилица
25/05/2018 |  07:31 ⇒ 17:19 | Аутор: РТРС

Додик и Полтавченко о проширењу сарадње (ФОТО)

Предсједник Српске Милорад Додик борави у Санкт Петербургу, гдје се састао са руским предсједником Владимиром Путином. Додик се раније данас састао са губернатором Санкт Петербурга Георгијем Полтавченком. Предсједник Српске позвао је Полтавченка да дође у Бањалуку на политичко - привредни скуп који би се требао одржати у септембру.

Разговарали су о потреби за набавком лијекова и медицинске опреме из Санктпетербуршке фабрике "Биокад", чији су производи јефтинији и за 25 одсто, те о наставку договора за ремонт хеликоптера у Заводу "Орао".

"Са Србијом разговарамо да власнички уђе у предузеће 'Орао', да би обезбиједили континуитет, јер је то специфична производња и без унапријед осигураних послова немогуће је ићи на тржиште, поготово имајући у виду да су раније интервенционистичке снаге у БуХ девастирале и девалвирале сав 'Орао' као једну референтну кућу у својој области", додао је Додик.

Он је нагласио да су на састанку изразили задовољство чињеницом да су недавно у Санкт Петербургу били одржани Дани Републике Српске.

"Сазнао сам сад да су власти Петрбурга задовољне презентацијом, можемо рећи да је било успјешно и да је присуствовало много наших људи из разних области", рекао је Додик, који борави у вишедневној посјети Санкт Петербургу.

Састанак са Полтавченком (Фото: РТРС)

Предсједник Српске је рекао да ће у Петербургу изнијети и једну нову идеју, о могућности сарадње у погледу контроле, па чак и набавке вакцина.

"Вакцине су једна нова ствар коју сам желио овдје да отворим, данас ћу је поменути, а замолићу и предсједника Русије Владимира Путина када будем с њим разговарао. Код нас је друштво готово подијељено око тога, има оних који су преплашени и имамо, нажалост, и неких у струци који изражавају сумњу у вакцине које долазе са Запада", додао је Додик.

Он је напоменуо да није исти квалитет, на примјер, ни аутомобила који се праве у Њемачкој за западне земље и за југоисток Европе, који је ту далеко нижи.

Састанак са Полтавченком (Фото: РТРС)

Додик је навео да је постало уобичајено да се током Међународног економског форума у Петербургу састаје са Полтавченком, те истакао важност сарадње Републике Српске и ове најважније и најразвијеније руске области која има 12 милиона становника.

"Редовно вршимо инвентуру наших договора из разних области", рекао је Додик и подсјетио да је раније Српска потписала меморандум о сарадњи са Петербургом, а касније и акциони план који се проводи.

Милорад Додик и Александар Антић (Фото: РТРС)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и министар енергетике Александар Антић учествовали су на пленарној сједници коју је водио руски предсједник Владимир Путин, уз француског предсједника Емануела Макрона и јапанског премијера Шинзо Абеа и директроку ММФ-а Кристин Лагард.

У делегацији са предсједником Републике је и шеф Представништва Српске у Москви Душко Перовић.

Додик и Полтавченко (Фото: РТРС)

Под Путиновим покровитељством, у Санкт Петербургу се одржава Међународни економски форум, који је отворио губернатор Георгиј Полтавченко.

Додик и Полтавченко (Фото: РТРС)

Пријављено је готово 20 хиљада учесника из више од сто земаља