latinica  ћирилица
25/05/2018 |  08:47 ⇒ 12:17 | Аутор: СРНА

Мирјанић: Приоритет заштита домаћих произвођача

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић изјавио је да су уређење спољнотрговинског пословања и примјена механизма заштите домаће производње од суштинског значаја за аграрни сектор због тренутне либерализације увоза која је погубна за домаће произвођаче.
Стево Мирјанић - Фото: СРНА
Стево МирјанићФото: СРНА

Мирјанић је оцијенио да домаћи пољопривредници са садашњим нивоом подстицаја не могу бити конкурентни произвођачима из земаља ЕУ.

Он је за "Глас Српске" рекао да је прије прихватања адаптираног Споразума о стабилизацији и придруживању Српска упозоравала да ће његовом примјеном бити отворена могућност бесцаринског увоза робе значајније вриједности која је лани износила око 183 милиона КМ, а да се очекује да ове године вриједност потенцијалног увоза буде и већа.

"Заједнички органи на нивоу БиХ, који су највише били за прихватање овог споразума, тромо су наставили да раде након његове примјене. Једно од круцијалних питања које није ријешено је питање извоза меса", навео је Мирјанић.

Он је подсјетио да ће у овој години на подршку текућој производњи и капиталним инвестицијама бити утрошено 60 милиона КМ, док је додатних 11 милиона КМ предвиђено за регресирано дизел гориво и модернизацију противградне заштите