latinica  ћирилица
25/05/2018 |  11:38 ⇒ 12:37 | Аутор: РТРС

"Србски православни појци" наступили у Требињу

У Требињском Културном центру синоћ су наступили "Србски православни појци" из Београда. Концерт је уприличило Српско удружење "Ћирилица", поводом празника Светих Ћирила и Методија, своје крсне славе. Овај празник је уједно и Дан словенске писмености, којег прослављају сви словенски народи.

Акапела састав "Србски православни појци" његују српску традицију кроз духовну музику. Усклађујући мушке и женске гласове, своје наступе обогатили су и националном и етно музиком, а однедавно и музиком за дјецу, коју прилагођавају хорском пјевању без пратње инструменталне музике.

- Српска традиционална музика је јако богата, не треба пуно размишљати и измишљати нове композиције кад их има, треба их само његовати, вадимо пјесме које су заборављене можда на тај начин и бирамо музику - каже Марко Качаревић.

Прослављати Дан писмености значи бити свјестан своје историје, традиције и културе, истичу из Српског удружења "Ћирилица".

Ћирилица је одавно у опасности, додају, јер је као писмо све мање у јавној употреби. Све што је у српској културној баштини у вези је са ћирилицом. Зато, због будућих нараштаја прије свега, треба његовати нешто што је традиционално и старо, а истовремено веома савремено. А то је наше писмо.

- Због тога указујемо на значај ћирилице и стално апелујемо да гдје год могу користе ћирилицу, па чак и на профилима, друштвеним мрежама, звучи безначајно, али вјерујте да није, има те како значаја - истиче Весна Андрић, предсједница Српског удружења "Ћирилица".

"Србски православни појци", који такође јавно подржавају употребу ћирилице, основани су 2011. године, као састав који је својим појањем уљепшавао црквена богослужења. Концерт у Требињу отворили су тропаром Свете Тројице из 15. вијека и композицијом Пећка кандила, по којој су препознатљиви, а до краја вечери публика је могла чути и многобројне традиционлане заборављене српске пјесме.