latinica  ћирилица
25/05/2018 |  11:42 ⇒ 12:48 | Аутор: РТРС

Пети регионални састанак руководства РУГИП-а у Бијељини

Све локалне заједнице имају проблем усклађивања података у грунтовници са катастром, а од брзине рјешавања имовинско-правних односа зависи привредни развој, истакнуто у Бијељини на петом регионалном састанку руководства РУГИП-а са представницима Бијељине, Лопаре, Угљевик, Шамац, Пелагићево и Правобранилаштва Српске.

Стварно стање рада сваке подручне јединице Геодетске управе и оптерећеност и задуженост сваког референта, како би унаприједили њихов рад, а на задовољство крајњих корисика, грађана Републике Српске, циљ је састанака који ова управа са представницима локалне управе одржава сваке године. Највећи проблем представљају експропријације земљишта, односно неријешени имовинско-правни односи. 

"Подручне јединице немају толики број запослених да раде само на поступцима експропријације. Рреба да раде и остале поступке, а такође смо у поступку оснивања катастра непокретнсоти као најзначајнијег пројекта, јер желимо тачну и ажурну евиденцију. Тако да су нам то једни од највећих проблема", изјавио је директор Републичке управе за геодетско и имовинско-правне послове Републике Српске Босиљка Предраговић.

Општина Пелагићево је једна од оних који су добар примјер када је у питању сарадња са Геодетском управом и с обзиром на то да имају ажуриране катастарске књиге, могу планирати нове пројекте без већих проблема. 

Из Правобранилаштва Републике Српске, које је задужено за заштиту имовинско-правних интереса Српске и локалних самоуправа, кажу да уско сарађују са Геодетском управом у тим случајевима рјешавања имовинско правних односа. 

"Увијек може боље, али ћемо се ми трудити да заједно са свим учесницима у овим процесима убудуће унаприједимо сарадњу и да се сви предмети благовремено ријешавају, нарочито у складу са прописима", додао је замјеник Правобраниоца Републике Српске сједиште замјеника у Бијељини Милан Радујко.

На скупу је истакнуто да су највећи проблеми у рубним општинама Републике Српске које граниче са Федерацијом и да је главни задатак Геодетске управе оснивање јединственог катастра непокретности.