latinica  ћирилица
25/05/2018 |  12:48 ⇒ 13:10 | Аутор: СРНА

Беванда: Учинио сам све да се испоштују одлуке суда

Министар финансија и трезора у Савјету министара Вјекослав Беванда изјавио је да не жели коментарисати судске одлуке, истакавши да је учинио све да се оне испоштују, па тако и она која је, нажалост, довела до блокирања рачуна Управе за индиректно опорезивање.
Вјекослав Беванда - Фото: СРНА
Вјекослав БевандаФото: СРНА

"Више пута на дневном реду Управног одбора УИО расправљало се о рјешавању овог проблема и било је јасно да је овакав сценарио могућ, али и да је најлошији јер урушава најпрофитабилнију и једну од најбољих институција БиХ", рекао је Беванда, који је и предсједавајући Управног одбора УИО.

Беванда подсјећа да је руководство УИО понудило Управном одбору више рјешења, али представници ФБиХ нису прихватили ниједно, саопштено је из Министарства финансија и трезора БиХ.

"Непостојање договора о пресуди која је извршна довело је до блокаде рачуна и овај проблем нужно је што прије рјешавати како не би довели у питање фискалну стабилност БиХ", нагласио је Беванда.

Беванда сматра да тужбе не воде нигдје осим у овакве проблеме, те је подсјетио да је и ФБиХ недавно изгубила судски спор о сличним питањима.

у саопштењу се додаје да Беванда, свјестан тежине ситуације, на свакој сједници на дневни ред ставља поравнање међу ентитетима које је у застоју од 2013. године, а да више нема воље ни да се усвајају одлуке о привременим коефицијентима о расподјели прихода.

Због свега, Беванда сматра да би најбоље било отворити за јавност сједнице Управног одбора, али и Савјета министара и Фискалног савјета, како би се видјело коме је на првом мјесту општи интерес и одговорност, а коме политикантство.

Беванда је позвао ентитете да покушају пронаћи компромис како за ову пресуду, тако и за расподјелу прихода од путарина.

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија изјавио је јуче Срни да је информисан да је Правобранилаштво Српске тражило да се блокадом рачуна у банкама УИО изврши наплата дуга од 15 милиона КМ Републици Српској, јер представници Федерације БиХ у УИО нису жељели да прихвате приједлог за рјешење тог проблема који је понудио директор Управе.

"Нама је најважније да је у понедјељак на сједници Управног одбора УИО, директор те управе доставио приједлог одлуке како да ријешимо проблем наплате правоснажне судске пресуде. И Српска и предсједавајући Управног одбора УИО Вјекослав Беванда били су сагласни то да се то ријеши на тај начин, али против таквог, да кажем мирнодопског, рјешења били су представници ФБиХ тако да није постигнут договор", рекао је Тегелтија.