latinica  ћирилица
25/05/2018 |  15:32 ⇒ 15:43 | Аутор: РТРС

МУП Српске демантује наводе Мектића

Министарство унутрашњих послова Републике Српске демантовало је наводе министра безбједности БиХ Драгана Мектића изнесене у емисији Пулс, БН телевизије.
МУП Републике Српске -
МУП Републике Српске

Демантиј преносимо у цијелости:

Министарство унутрашњих послова Републике Српске демантује наводе министра безбједности Драгана Мектића, који се односи на рад МУП-а, изнесене у емисији "Пулс", а која је емитована на БН телевизији дана 24.05.2018. године. Наведене изјаве заснивају се на нетачним информацијама, које стварају неповјерење грађана у рад институција Републике Српске, што је најтежа посљедица оваквих и сличних изјава.

У вези са изјавом министра Мектића да припадници МУП-а треба енергичније да поступају у случају Драгичевић, подсјећамо министра Мектића да је на овом предмету директно ангажовано више десетина полицијских службеника више организационих јединица МУП-а, вјештаци различитих области из БиХ, Хрватске, Словеније и Србије, надлежно тужилаштво, те консултовани стручњаци ФБИ-а.

Полицијски службеници су у оквиру овог предмета обавили више стотина криминалистичко-техничких, оперативних и истражних мјера и радњи у којима је обрађено преко 170 лица, о чему је достављен Извјештај надлежном Тужилаштву.

У конкретном случају, Министарство је јавности омогућило увид у цјелокупан поступак, и то излагањем министра у Народној скупштини, али и у оквиру поступка пред Анкетним одбором који је у току.

Изјава министра Мектића да је могуће да је неко из МУП-а умијешан у случај Драгичевић је, како и он сам наводи, заснована на непровјереним, односно "свакаквим информацијама и индицијама". Ове изјаве су тенденциозне и штете институцијама Републике Српске.

Такође, информацију да припадници МУП-а Републике Српске раде у ноћним клубовима и да се баве недозвољеним прометом наркотичких средстава, категорички одбацујемо.

Уколико грађани евентуално имају информације о незаконитим понашањима припадника МУП-а, позивамо их да исте доставе полицији.

Подсјећамо да МУП Републике Српске континуирано предузима мјере и радње на спречавању злоупотреба опојних дрога, те да ће са овим активностима наставити у наредном периоду.

Наиме, у протеклом временском периоду изведен је велики број полицијских акција, у којима је слободе лишен већи број лица, против којих је поднесен Извјештај о почињеном кривичном дјелу надлежним тужилаштвима. У оквиру ових акција одузете су и веће количине наркотичких средстава, а јавност је о свему била благовремено упозната.

Све изјаве високо позиционираних личности у БиХ које су у вези са тешким трагедијама и ситуацијама, а темеље се на непровјереним чињеницама су за сваку осуду и њима се само подстиче ширење нетачних и непровјерених информација, те стварање нових, што отежава рад надлежних институција.