latinica  ћирилица
25/05/2018 |  15:58 ⇒ 21:32 | Аутор: СРНА

УИО корисницима исплатила милион КМ мање због блокаде банака

Управа за индиректно опорезивање БиХ данас је према корисницима прихода од индиректних пореза извршила расподјелу 24,4 милиона КМ, иако је укупан износ који је требао бити распоређен 25,4 милиона КМ, рекао је данас портпарол Управе Ратко Ковачевић.
УИО БиХ - Фото: РТРС
УИО БиХФото: РТРС

Он је рекао да је тај износ прикупљен током јучерашњег дана, а да је мање распоређено због блокаде средстава за уплате рачуна јавних прихода од индиректних пореза код Нове банке од 1,1 милион КМ.

- Осим ових средстава, блокирано је и додатних 478.000 КМ. То су средства која не иду у расподјелу прихода корисницима, већ се ради о средствима која се налазе на депозитном рачуну УИО, а то су средства грађана која су их уплаћивали за осигурање царинског дуга - навео је Ковачевић.

Он је навео да је од тих 478.000 КМ Нова банка блокирала 226.000 КМ, а НЛБ банка 252.000 КМ.

Ковачевић је нагласио да је УИО БиХ у више наврата иницирала према Управном одбору рјешење проблема пресуде на основу које су блокирана поменута средства и то на начин да се сваког мјесеца издвоји износ од три милиона КМ који припадају Федерацији БиХ и да се пребаце Републици Српској, све до намирења по основу извршења пресуде.

- Управни одбор није прихватио тај приједлог, а УИО ће радити све у складу са законом, све прикупљене приходе ћемо распоређивати сваког радног дана - навео је Ковачевић.

Он је подсјетио да је ријеч о пресуди која се односи на износ од 15 милиона КМ камата, а тичу се 2009. и 2010. године када је било у питању поравнање расподјеле прихода од индиректних пореза које није било урађено на вријеме.

Након тога, то поравнање је договорено, али су остале те камате.

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија изјавио је јуче да је информисан да је Правобранилаштво Српске тражило да се блокадом рачуна УИО у банкама изврши наплата дуга од 15 милиона КМ Републици Српској, јер представници Федерације БиХ у УИО нису жељели да прихвате приједлог за рјешење тог проблема који је понудио директор Управе.

- Нама је најважније да је у понедјељак на сједници Управног одбора УИО, директор те управе доставио приједлог одлуке како да ријешимо проблем наплате правоснажне судске пресуде. И Српска и предсједавајући Управног одбора УИО Вјекослав Беванда били су сагласни то да се то ријеши на тај начин, али против таквог, да кажем мирнодопског, рјешења били су представници ФБиХ тако да није постигнут договор - рекао је Тегелтија.