latinica  ћирилица
25/05/2018 |  19:03 ⇒ 27/05/2018 | 09:25 | Аутор: РТРС

Додик-Путин: Русија снажно подржава Републику Српску

Предсједник Републике Српске Милорад Додик састао се данас у Санкт Петербургу са руским предсједником Владимиром Путином.

Додик је изјавио за РТРС, након састанка, да Русија снажно подржава Републику Српску и то кроз поштовање Дејтонског споразума.

Предсједник Српске је упутио Путину позив да посјети Бањалуку, а сам састанак је протекао у атмосфери пријатељства и размјени мишљења о политичкој и економској ситуацији у Српској, БиХ и региону.

- Ово је поново била прилика да предсједнику кажем да се у Бањалуци гради српско-руски православни центар, који обухвата изградњу цркве у руском стилу и објеката за културне манифестације, чак и за боравак ходочасника. Ово је била прилика да га још једном позовем да посјети Бањалуку када тај храм буде готов, што је он са једним добрим осјећајем прихватио и сада остаје да ми урадимо свој дио посла - рекао је Додик.

Додик је истакао да је сама чињеница да је до састанка дошло у оваквом дану пуном обавеза за Путина, велика ствар и да показује његов однос према Републици Српској.

Додик је захвалио Путину за све што је Русија учинила на економском и политичком плану како би заштитила базичне интересе Републике Српске.

- Упознао сам руског предсједника са пројектима усмјереним на слабљење Републике Српске и огромним издвајањима новца Американаца за медије и програм спречавања руског утицаја, што је директно ствар која се у БиХ може уперити само против нас. Ту када додате Британце, који имају сличан такав програм, и многе друге који имају скривене програме, то говори колико новца је припремљено да би се Република Српска дестабилизовала и довели послушници који би требало да окрену Српску ка њеном нестанку - рекао је предсједник Српске.

Путин је добро упознат са детаљима и јасно уочава чињенице које море Републику Српску и његова порука је порука подршке кроз Дејтонски мировни споразум и међународно право, те очување међународног пројекта и да Република Српска може да рачуна на Русију. Осим тога, подршка у привреди је веома значајна.

Додик је рекао да је разговарано о новим пројектима у привреди који би требало да отпочну, прије свега о реконструкцији двије термоелектране и помоћи у набавци хеликоптера за потребе Цивилне заштите Републике Српске.

Прије састанка, предсједник Српске је учествовао на пленарној сједници- централном догађају Форума. Јасно је да санкције нису сломиле Русију, која се чак окренула својим ресурсима а њена улога у свијету је огромна, нарочито у Иранској кризи. Свијет данас изгледа потпуно другачије. Питање је- гдје је ту мјесто Републици Српској?

- Прво, ми морамо да ојачамо наша пријатељства. Наши пријатељи су несумњиво Србија и предсједник Вучић и Русија и предсједник Путин. Ту су и одлични односи са Кином и разумијевање нашег положаја, те наравно односи са неким земљама ЕУ које разумију нашу ситуацију - рекао је Додик.

Насиље није наша политика, чак и без обзира на повремену арогантност великих сила, каже Додик. Наша политика је очување мира и тражење још веће подршке у свијету, а не подаништва Западу, јер одрицање од Русије не би донијело Српској ништа од Запада, а изгубила би Русију, закључио је Додик.