latinica  ћирилица
25/05/2018 |  19:28 ⇒ 27/05/2018 | 09:24 | Аутор: РТРС

Српска блокирала рачуне УИО, ФБиХ кочи договор

Због блокаде рачуна Управе за индиректно опорезивање БиХ, корисницима прихода исплаћено је 1.100.000 мање. Из Управе подсјећају да су неколико пута иницирали рјешавање проблема пресуде коју је Српска добила, у износу од 15 милиона КМ, а да Федерација није пристајала на договор.

24,3 умјесто 25,4 милиона КМ. Кад се црта подвуче, УИО према БиХ, њеним ентитетима и Брчко дистрикту расподијелила је 1.100.000 КМ мање. Иако су средства распоређена према важећим коефицијентима, разлог за мање новца је блокада рачуна Управе. Двије банке блокирале су и додатних 478.000 средстава која не иду у расподјелу корисницима.

- Ми смо буџетски корисник, на нивоу БиХ, и апсолутно немамо средства за било какво извршење, а сматрамо да Управа није требало да буде тужена страна јер само проводимо одлуке Управног одбора. Одлука која није постојала, нисмо је могли ни провести - наводи Ратко Ковачевић, портпарол Управе за индиректно опорезивање БиХ.

И на посљењој сједници, одржаној у понедјељак, Управном одбору достављен је приједлог Одлуке о извршењу судске пресуде тако да се сваког мјесеца издвоји износ од три милиона КМ који припадају Федерацији и пребаце у корист Републике Српске. Приједлог није усвојен, па је Правобранилаштво Српске предузело све кораке како би се наплата извршила.

- Банке поступају по правоснажном извршном рјешењу Суда БиХ, и Правобранилаштво као заступник Републике Српске, односно Министарства финансија, прати извршење правосудних судских пресуда од стране банака - каже Милимир Говедарица, правобранилац Републике Српске.

Министар финансија Републике Српске, Зоран Тегелтија, каже да није срећан због ове ситуације, јер ће сасвим сигурно довести у потешкоће и Управу, као и пореске обвезнике. Међутим, правоснажне судске одлуке, сматра Тегелтија, морају се извршавати.

- Нама је најважније да је у понедјељак на сједници Управног одбора УИО, директор те управе доставио приједлог одлуке како да ријешимо проблем наплате правоснажне судске пресуде. И Српска и предсједавајући Управног одбора УИО Вјекослав Беванда били су сагласни то да се то ријеши на тај начин, али против таквог, да кажем мирнодопског, рјешења били су представници ФБиХ, тако да није постигнут договор - рекао је Тегелтија.

Ситуацијом није задовољан ни предсједавајући Управног одбора УИО, Вјекослав Беванда. Сматра да би било најбоље сједнице Управног одбора отворити за јавност како би се видјело коме је оппшти интерес на првом мјесту, а коме политиканство.

Подсјећамо, Српска је тужила УИО, јер је приликом расподјеле прихода за 2009. и 2010. годину оштетила Републику за готово 53 милиона КМ. Незаконито је расподијелила и дозначила новац Федерацији. Дуг је измирен, остала је камата. Након нове судске пресуде, из 2016. Српска и даље чека своја средства, која су у међувремену достигла 28 милиона КМ.