latinica  ћирилица
25/05/2018 |  21:08 ⇒ 21:30 | Аутор: РТРС

Како до повољних кредитних средстава за пољопривреду?

Побољшати сарадњу у производњи, преради и продаји један је од примарних изазова због којег је Министарство пољопривреде за истим столом окупило пољопривредни сектор с представницима комерцијалних банака и Инвестиционо-развојне банке Српске.

Пољопривредни произвођачи Српске суочени су с проблемом наплате својих производа. Дешава се да на исплату чекају и по годину дана. То им онемогућава да на вријеме уђу у наредни циклус производње, наводе из Удружења повртара, због чега су приморани да смање или у потпуности прекину производњу.

- Наших домаћих јагода нема сада на тржишту. Јагода је заорана, а сада је, како кажу, увозе из Египта - каже Бранко Мастало, предсједник Удружења повртара Српске.

Из ресорног министарства наводе да је у Српској ове године доступно више од 750.000 тона различитих врста пољопривредних производа, те да је обрт у пољопривреди десетороструко мањи у односу на прериђивачки и трговачки сектор.

- Покушавамо доћи до договора који су то услови који би могли поспјешити повезивање, правовремени откуп и уговарање производње која би могла резултирати правим ефектом на домаћем тржишту - каже Гордана Роквић, савјетница министра пољопривреде и шумарства.

Из ИРБ-а кажу да прерађивачки и трговачки ланци могу да повуку средства ове банке преко комерцијалних банака с каматном стопом од максимално 4,7 одсто. Слична је ситуација и са пољопривредним произвођачима за које је максимална каматна стопа 4,4 одсто.

- Ми смо у преговорима са двије банке- једном комерцијалном која је смањила своју маржу када су у питању капиталне инвестиције у области пољопривреде и прерађивачке индустрије, тако да ће за ове намјене пољопривредници моћи добити средства по каматној стопи од три одсто - каже Снежана Вујнић, директорка ИРБ-а.

Жарко Микић, директор предузећа Витаминка Бањалука, каже да је и пољопривредним произвођачима и прерађивачима јако битно да обезбиједе ликвидност у циљу редовне исплате произвођачима како би могли да обнове производни циклус.

Прерађивачи ранија искуства оцјењују позитивнијим у односу на данашња, када се до кредитних средстава ИРБ-а може доћи само путем финансијских посредника, због чега су потребне гаранције које раније нису биле тражене.