latinica  ћирилица
26/05/2018 |  09:07 ⇒ 09:07 | Аутор: СРНА

Сусрет Трампа и Ким Џонг Уна, ипак могућ?

Амерички предсједник Доналд Трамп изјавио је да су САД имале веома "продуктивне разговоре" о поновном одређивању 12. јуна као датума самита са сјевернокорејским лидером Ким Џонг Уном, само дан након што је отказао састанак наводећи као разлог "отворено непријатељство" Пјонгјанга.
Доналад Трамп и Ким Џонг Ун - Фото: AP
Доналад Трамп и Ким Џонг УнФото: AP

"Имали смо веома продуктивне разговоре о поновном датуму самита који, уколико се деси, биће у Сингапуру истог датума, 12. јуна и, уколико буде неопходно, трајаће и дуже од једног дана", нагласио је Трамп.

Трамп је раније сугерисао да би самит могао бити одрћан након што је поздравио саопштење Сјеверне Кореје у којем се истиче да остају отворени за разговоре.

Јужна Кореја изразила је "опрезни оптимизам" да нада и даље постоји за америчко-сјевернокорејски дијалог те да настављају да пажљиво прате развој догађаја.

Након вишегодишњих тензија због нуклеарног програма Сјеверне Кореје Ким Џонг Ун и Трамп су се сагласили почетком мјесеца да ће одржати први састанак између америчког предсједника и сјевернокорејског лидера.

Трамп је одустао од састанка у писму упућеном Ким Џонг Уну након пријетњи Сјеверне Кореје да ће се повући због коментара америчких званичика који су захтјевали једнострано разоружавање.