latinica  ћирилица
26/05/2018 |  16:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Ђурић: Хитно спријечити угрожавање Високих Дечана

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је да Србија захтијева од међународних институција на Косову и Метохији да хитно спријече противзаконито и антицивилизацијско угрожавање манастира Високи Дечани, изградњом магистралног пута у непосредној близини тог српског средњевјековног бисера.
Марко Ђурић на поноћној литиргији на Космету - Фото: ТАНЈУГ
Марко Ђурић на поноћној литиргији на КосметуФото: ТАНЈУГ

"Ова ситуација објашњава зашто су Високи Дечани на листи угрожене свјетске културне баштине и од кога су угрожени", навео је Ђурић у реаговању.

Према његовим ријечима, међународна заједница дужна је да спријечи идеолошке сљедбенике Енвера Хоџе и Љавдрима Мухаџерија у вандалском уништавању онога што није само српски и хришћански бисер, већ баштина читавог човјечанства.

"И многи Албанци су кроз историју гајили поштовање према тој Немањићкој задужбини, али испоставља се да су поједини њихови потомци регресирали у културном и цивилизацијском смислу", оцијенио је Ђурић.

Истакао је да ће Србија оне који угрожавају српску баштину на Косову и Метохији третирати као непријатеље културе, хришћанске цивилизације и српских националних интереса.