latinica  ћирилица
26/05/2018 |  18:13 | Аутор: СРНА

Преговори о имену Македоније у завршној фази

Посредник УН у спору између Скопља и Атине Метју Нимиц најавио је да ће наредне седмице бити настављени преговори о изналажењу рјешења у вези са именом Македоније у Бриселу, али још увијек није познато у којем формату.

Из македонског Министарства спољних послова саопштено је да ће ресорни министар Никола Димитров у понедјељак и уторак, 28. и 29. маја, боравити у Бриселу на радним састанцима са високим званичницима ЕУ, пренијели су скопски медији.

Према грчким медијима, у понедјељак се очекује наставак преговора о имену, а према незваничним подацима, на дводневним састанцима у Њујорку приближени су ставови за приједлог "Република Сјеверна Македонија", али да остаје да се изнађе одлука за свеукупну употребу.

Македонски експерти оцјењују да су преговори у заршној фази и да ће спор бити ријешен до јуна, са једним од приједлога за географску одредницу.

На овонедјељном састанку у Њујорку посредик Нимиц рекао је да су питања добро дефинисана и да су стране спремне да ријеше спор штитећи своје националне интересе.

Македонска Влада убијеђена је да је рјешење за име кључни услов за добијање датума за почетак преговора о чланству у ЕУ у јуну и поред става Холандије и Француске да ова земља није спремна за почетак преговора.

Влада је саопштила да је већина земаља чланица ЕУ спремна да убрза европску перспективу Македоније и наводи да ће након превазилажења спора са Грчком добити и позив за чланство у НАТО, пренијели су скопски медији.

Реакција македонске владе услиједила је по објављивању документа који су приремиле Француска и Холандија, у коме се децидно наводи да Македонија и Албанија не треба да отпочну преговоре пошто нису завршиле реформе у судству, те још увијек "имају посла" у борби против организованог криминала.

"Прије наредних европских избора морамо да размислимо о стратешкој агенди за нови период који ће започети у прољеће 2019. и учинити јаснијим шта 27 земаља чланица жели за нову ЕУ. У том контексту вјерујемо да услови за отварање преговора о придруживању са Албанијом и БЈРМ нису испуњени", наводи се у документу.

Македонија очекује да добије датум за почетак преговора ЕУ на самиту Уније у јуну, а позив за чланство у НАТО на самиту Алијансе у јулу.