latinica  ћирилица
27/05/2018 |  10:47 | Аутор: ТАНЈУГ

Какав то "нон пејпер" о Македонији кружи Бриселом"?

Бриселом кружи "нон пејпер" о неслагању држава, прије свега Француске и Холандије, да Македонија у јуну добије датум за почетак преговора о прикључењу ЕУ.

Ријеч је о неслагању, чак и ако се дијалог Македоније са Грчком у вези са именом позитивно оконча до почетка самита лидера ЕУ.

У поменутом документу, пишу македонски медији, пише да преговоре са Македонијом и Албанијом о прикључењу ЕУ треба одложити за прољеће идуће године.

Наводи се, између осталог, да БЈРМ, упркос напретка у стварању позитивне атмосфере у тој земљи, Скопље ипак није показало јасан и значајан напредак у спровођењу хитних реформских приоритета.

Скопљу се замјера то што је имплементација нове реформе правосуђа "тек започела" и захтијева дугорочни напредак и континуирану промјену понашања.

Потребни су, додај се, додатни напори како би се обезбиједило запошљавање засновано на заслугама и деполитизацији јавне управе, затим неопходна је интензивнија борба против корупције и организованог криминала, која до сада није дала очекиване резултате, упркос установљеног правног и институционалног оквира, а корупција је распрострањена у многим областима и даље је озбиљан проблем, док је институционални капацитет да се ефикасно носи са корупцијом показао структурне и оперативне недостатке, међу којима је и политичко мијешање.

"Прије наредних европских избора, морамо размислити о стратешкој агенди за нови период који ће започети у прољеће 2019. године и учинити јаснијим шта 27 земаља чланица жели за нову ЕУ. У том контексту вјерујемо да услови за отварање преговора о придруживању са Албанијом и БЈРМ нису испуњени", наводи се у том документу.

Скептици у погледу добијања датума у јуну за почетак преговора о прикључењу Македоније ЕУ су Француска и Холандија.

Македонски медији преносе да влада потврђује да у ЕУ постоји дебата о спремности ЕУ за ново проширење, али да је већина држава чланица за то да Скопље добије датум за почетак преговора у јуну.

Из македонске владе кажу да су у земљи начињене суштинске промјене и да је Македонија на добром путу.

"Све државе чланице ЕУ вјерују да би Македонија требало да настави на овом путу и да интензивира напредак. А доказ је посљедња процјена Европске комисије која је Македонију рангирала међу најбоље у региону западног Балкана када је о испуњењу услова за прикључење ријеч", наводе македонски меедији, који подсјећају да је влада увјерена да ће Македонија постати чланица НАТО, одмах по окончану спора са Грчком око имена, те да ће брже и одлучније отворити врата ЕУ.