latinica  ћирилица
27/05/2018 |  13:12 ⇒ 14:14 | Аутор: РТРС

Добој-На Театар фесту пет одличних представа

Представом "Шампиони", Парти плана из Београда, синоћ је у Добоју свечано отворен 19.Театар фест Добој 2018.

За пет фестивалских дана биће одиграно пет представа из региона које су у конкуренцији за једну од фестивалских награда.

Отварајући Театар фест, београдски глумац Милан Цаци Михаиловић цитирао је Карела Чапека који је 1920. рекао да је позориште благо човјечанства, али да је глумачки позив суров и тежи од војничког и да захтијева истрајност и стрпљење.

Михаиловић је истакао да је позориште благо човјечанства, због чега му је и изузетна част да пред, како је навео, провјереном и одњегованом позоришном публиком Добоја, отвори 19. Театар фест Добој.

Прве вечери одиграна је представа Парти плана "Шампиони", аутора Ивана Велисављевића, а у режији Марка Мисираче. Трагикомчна прича о малом граду у Србији и неколико старих пријатеља који при поновном окупљању и прослави 20-годишњице од освајања кошаркашке титуле откривају неке горке истине о себи и потезима из прошлости.

Организатор Театар феста је Центар за културу и образовање, а генерални покровитељ Град Добој.

Директорка Центра за културу и образовање Вукосава Софреновић рекла је да су људи који су основали Тетар фест имали прво визију, а затим идеју, и на својим плећима поднијели тежак терет организације једног овако великог културног догађаја.

- Нама су поставили високе стандарде које смо, надам се, испоштовали и достигли самим тим што је вечерас пуна сала - навела је Софреновићева.

Вечерас наступа Позориште из Приједора с представом "Све о женама", а наредних дана представиће се Народно позориште Републике Српске, Народно позориште Тузла и Театар Ругантино из Загреба.

Театар фест се завршава 31. маја додјелом награда и представом у ревијалном диелу фестивала Хор "Бечких дечака" Југоарта из Београда.