latinica  ћирилица
27/05/2018 |  18:42 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Сарајево- Професору Влаисављевићу пријете отказом

Коме и зашто у Сарајеву смета један од најистакнутијих и најпризнатијих интелектуалаца - Уго Влаисављевић?

Влаисаваљевићу, редовном професору на Одсјеку за филозофију сарајевског Филозофског факултета, стигло је посљедње упозорење пред отказ - због, наводне, повреде радне обавезе.

Након 30 година професорског рада Влаисављевић се суочава с упозорењем пред отказ, јер како се наводи у допису с потписом декана Мухамеда Џелиловића, наводно ради и на другим факултетима, узнемирава и вријеђа раднике факултета, те је неовлашћено улазио у деканат.

Све је неутемељено, каже Власиављевић, коме је онемогућено право да се брани и који сматра да му се пријети отказом због његових жалби на мобинг на факултету.

- Посљедњих година то је ескалирало, поготово јесенас негдје у септембру, када сам послије једне од сједница, након неколико врло ружних испада колега, потражио помоћ у полицијској станици, прича професор Влаисављевић.

Пријетња отказом, изгледа да је само дио дугогодишње кампање и хајке дијела Сарајева против Влаисављевића, али и његове супруге Сање, иначе директорке Центра за културу дијалога.

Омаловажавања и вријеђања, посебно на једном од портала иза којег стоји један универзитетски професор, дио су прогона.

- То да ме желе отјерати- то се експлицитно говори. Дакле, мени се у очи говори да ми није мјесто ту, да ја не припадам овој академској заједници, али је још ружније оно што се не види или што се не говори, то игнорисање...Не може бити да ја не могу разговарати са својим претпостављним, да ја не могу износити притужбе, додаје Влаисављевић.

Лако је претпоставити да иза тога стоји политичка димензија, истиче Влаисављевић ,који сматра да је ријеч или о нетрпељивости према његовим референцама или његовим политичким ставовима о неравноправности Хрвата.

- Или ми не ваља нација или ми не ваљају политичка опредијељења или ми не ваља не знам шта...Вјероватно сам ја неком трн у оку јер сматрам да је сад у Федерацији положај хрватског народа нешто на што се мора хитно реаговати, додаје професор.

Влаисављевићу ових дана стиже подршка дијела интелектуалаца, а декан факултета за сада ћути.

Очигледно је да је, и поред декларативног заклињања у демократичност и толерантност, Сарајево и даље заробљеник перфидних покушаја да се са сцене склоне они који се не покоравају ставу већине.

Посебно ако не припадају већинском народу.