latinica  ћирилица
27/05/2018 |  19:55 ⇒ 28/05/2018 | 10:16 | Аутор: РТРС

Лукач: Бореновић злоупотријебио Анкетни одбор

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач и данас је поновио да је Анкетни одбор Народне скупштине, формиран са циљем сагледавања свих чињеница у вези са страдањем Давида Драгичевића, са Браниславом Бореновићем на челу и уз подршку људи из СДС-а, злоупотријебио Народну скупштину Републике Српске.

Потпредсједница СНСД-а Жељка Цвијановић поручила је да је крајње вријеме да се престане манипулисати грађанима и да се престану злоупотребљавати институције.

На Лукачеву јучерашњу изјаву, саопштењем је реаговао Анкетни одбор.

Од тог саопштења оградио се члан одбора из СНСД-а Драго Калабић, који је затражио ванредну сједницу одбора, јер, то није став Анкетног одбора, већ политички обрачун Бранислава Бореновића.

Драган Лукач не одступа од свог става да је Народна скупштина злоупотријебљена. Анкетни одбор, захваљујући Бореновићу и СДС, у просторије парламента, увео је, каже Лукач, лице против кога је, подсјећа, пред надлежним судом подигнута и потврђена оптужница за почињено кривично дјело. Тако му је, додаје Лукач, омогућено да испитује припаднике МУП-а и Тужилаштва, што, наглашава, није забиљежено нигдје у свијету.

- Све је то захваљујући господину Бореновићу урађено, јер је он инсистирао да то лице буде у Анкетном одбору. Народна скупштина није дала ником другом право да буде у Анкетном одбору, осим посланика које је именовала. Али, он је, на начин да је то изманипулисао и увео таквог човјека у Анкетни одбор, злоупотријебио повјерење Скупштине. И мислим да има одговорност пред Скупштином која ће свакако требати разговарати о том питању, истиче Лукач.

Потпредсједница СНСД-а Жељка Цвијановић сматра да ПДП-у и СДС-у треба политичка тема и да им је у настојању да ту тему одрже живом управо стало да се не дође до истине. Они у ствари настоје ометати институције и спријечити их да раде свој посао", истакла је Цвијановићева у изјави за Срну:"Бранислав Бореновић од Анкетног одбора настоји да направи позорницу и управо таквим манипулаторским приступом открива сву позадину цијеле ове ситуације. Пошто је на челу Анкетног одбора, управо је он морао да води рачуна о кредибилитету његовог рада. Ово није ствар у којој Бореновић и Вукота Говедарица подаре грађанима представу дувањем у звиждаљке. Ово је озбиљно питање у којем се и од једног који је експониран као Бореновић и од другог који нешто добацује из ћошка, попут Говедарице, очекује да покажу да су озбиљни људи. Нажалост, показали су да су најобичнији политички манипулатори."

Анкетни одбор, у саопштењу, које потписује предсједник одбора Бранислав Бореновић, министра Лукача подсјећа да су именовани одлуком скупштинске већине.

Истичу да су, према усвојеном Пословнику, омогућили да у раду одбора учествују и представници групе "Правда за Давида".

На приједлог групе, укључени су Борислав Радовановић и Љиљана Тешановић:"Недопустиви су овакви наводи министра Лукача на рад Анкетног одбора и позивамо га да поштује Народну скупштину Републике Српске и одлуке највишег законодавног тијела Републике Српске, те да не омета рад Анкетног одбора."

На ово саопштење одмах је реаговао Драго Калабић, члан Анкетног одбора, истичући да је објављеним саопштењем злоупотријебљено повјерење Народне скупштине, јер, додаје, приватни став Бореновића није став ни Анкетног одбора, ни њега лично. Тражи да, како наводи, грубог кршења Пословника, Одбор већ сутра ванредно засједа.

- Приватни политички обрачуни Бореновића с политичким неистомишљеницима немају никакве везе с радом Анкетног одбора и они почињу правити велики проблем у раду Анкетног одбора, пошто се он све мање бави случајем страдања Давида Драгичевића, а све више међусобним политичким обрачунима који с тим случајем немају никакве везе, наводи Калабић.

СДС је енергично одбацио све наводе министра Лукача. Тврде да Анкетни одбор није злоупотријебио дато му повјерење. Лукача питају због чега му није сметало Радовановићево присуство у Анкетном одбору када су на питања одговарали сви до сада испитани у случају Драгичевић, а засметало му је када је он, како наводе, на том истом мјесту требало да положи рачуне:"СДС позива министра Лукача да ради свој посао и да, осим случаја Драгичевић, хитно расвијетли бројна кривична дјела која су се у посљедње вријеме десила у Бањалуци и која пријете да овај град претворе у опасно мјесто за живот."

Министар Лукач одговара да би волио да се лидер СДС Вукота Говедарица не крије иза саопштења странке, на које би додаје, бар једном могао да се потпише.