latinica  ћирилица
30/05/2018 |  12:51 | Аутор: СРНА

Градишка нема смјештајни капацитет за прихват миграната

Начелник општине Градишка Зоран Аџић упозорава да ова локална заједница нема капацатитете за смјештај миграната и истиче да ово питање захтијева озбиљан приступ, будући да постоји опсаност од угрожавања безбједности.
Зоран Аџић - Фото: РТРС
Зоран АџићФото: РТРС

- То је велики проблем који захтијева озбиљан приступ и максималну посвећеност, а не да се олако дају паушалне изјаве - рекао је Аџић, коментаришући могућност да би у општину могло бити упућено 1.500 миграната.

Аџић је упозорио да постоји опасност од нарушавања безбједности јер су мигранти препуштени сами себи, иду из очаја, па у таквим ситуацијама долази до сукоба међу њима, али и њих са домицилним становништвом у мјестима у која дођу.

- То није наивно. Том проблему је требало посветити пажњу много раније, имајући у виду да су Мађарска, Хрватска, Словенија и друге земље раније затвориле своје границе за мигранте и да им је као једина маршута преостала БиХ - каже Аџић.

Он је истакао да је Влада Републике Српске на вријеме упозоравала заједничке инстутуције БиХ да Српска неће моћи збринути мигранте.

Вечерње новости пишу да се у Сарајеву појавила карта и распоред за смјештај 11.000 миграната у четири града Републике Српске - Бањалуци, Бијељини, Зворнику и Требињу, те општинама Вишеград и Градишка.