latinica  ћирилица
31/05/2018 |  11:46 ⇒ 01/06/2018 | 07:30 | Аутор: СРНА

Цвијановићева у Атини на Форуму за сарадњу на Балкану

Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић учествује у раду Форума за сарадњу на Балкану и Црном мору који се данас и сутра одржава у Атини.
Атина: Жељка Цвијановић и Марија Габриел (Фото: vladars.net) -
Атина: Жељка Цвијановић и Марија Габриел (Фото: vladars.net)

На маргинама Форума, Цвијановићева је разговарала са европском комесарком за дигиталну економију и друштво Маријом Габриел.

Цвијановићева је поздравила најављену дигиталну агенду Европске уније која ће укључити земље западног Балкана као велику шансу која ће допринијети укупној модернизацији економије и друштва у цјелини.

Такође, информисала је комесарку Габриел да Република Српска намјерава да успостави ново министарство које ће се бавити новим технологијама, дигитализацијом и иновацијма и служити као подршка пословној иницијативи и усвајању нових пракси у области образовања, јавне управе и привреде, саопштено из Бироа Владе за односе с јавношћу

Габриел је најавила конкретне активности на плану дигитализације кроз пројекте које ће развити дигиталне вјештине и знања у оквиру образовног система, допринијети отварању нових пословних активности и радних мјеста, унаприједити размјену података између земаља, те ће послужити унапређењу нивоа безбједности.

Цвијановићева и Габриел су се сагласиле да ће дигитална агенда служити на конкретан начин за увезивање Европске уније са земљама западног Балкана и нову развојну шансу за земље које се налазе на путу ка ЕУ.

Како је саопштено из Бироа Владе за односе с јавношћу, премијерка ће се сутра обратити учесницима Форума у оквиру панела посвећеном високом образовању и иновацијама под називом "Дигитална трансформација и иновације, улога технологије у покретању будућих промјена".

Форуму присуствују представници влада, институција, развојних агенција, економских организација и компанија из Грчке, Бугарске, Холандије, Кипра, Турске, Велике Британије, Србије, Кине и Словеније.