latinica  ћирилица
31/05/2018 |  12:15 | Аутор: РТРС

Прелиминарна листа за суфинансирање размјене студената

Министарство просвјете и културе Републике Српске објавило је прелиминарне ранг-листе за суфинансирање међународне размјене студената и академског особља, а интерес је исказало укупно 66 кандидата, што је двоструко више него лани.
Министарство просвјете и културе Републике Српске - Фото: РТРС
Министарство просвјете и културе Републике СрпскеФото: РТРС

Кандидати изражавају највећу заинтересованост за одлазак у Њемачку, Турску, Италију, Русију, Шпанију, Јапан, Аустрију, Грчку, Јужноафричку Републику, Србију, Хрватску, Израел и Бразил. Највеће учешће било је при размјени са Њемачком, док је повећан интерес и за одлазак у Русију.

У оквиру овог конкурса суфинансира се одлазак редовних студената првог, другог и трећег циклуса студија са јавних високошколских установа из Републике Српске ради студирања на високошколским установама у иностранству, саопштено је из Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Суфинансира се одлазак академског особља са јавних високошколских установа из Републике Српске у иностранство и са јавних високошколских установа из иностранства у Српску ради образовног и научноистраживачког, односно културно-умјетничког рада на високошколским и научноистраживачким, односно културно-умјетничким установама.

На конкурс је пристигло 50 пријава у категорији међународне размјене студената из Републике Српске, те 11 пријава у категорији међународне размјене академског особља које одлази у иностранство и три пријаве у категорији академског особља које долази у Републику Српску. Двије пријаве достављене су ван конкурсног рока и стога су одбијене.

Прелиминарне ранг-листе објављене су на порталу Владе Републике Српске – на страници Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Рок за подношење приговора на прелиминарну ранг-листу је осам дана од дана објављивања, наводи се у саопштењу.