latinica  ћирилица
02/06/2018 |  17:16 ⇒ 03/06/2018 | 14:48 | Аутор: РТРС

"Историјска превара с мигрантима"

Српска не жели да буде дио историјске преваре са мигрантима, о чијим ће се посљедицама разговарати за десет година, поручио је предсједник Милорад Додик, у интервјуу за београдску Политику, који ће бити објављен у сутрашњем броју.

Истовремено, из Министарства унутрашњих послова Аустрије упозоравају да настаје нова, тзв. "Џамијска рута", дуж које подршку мигрантима дају џамије. Све то за циљ би могло да има и обнову броја екстремиста у БиХ, упозоравају поједини аналитичари.

Нова рута којом мигранти из Азије покушавају да се домогну западноевропских држава, води преко Албаније, Црне Горе или Србије, БиХ и Хрватске, наводе аустријски медији. Шеф Групе за азил, миграције и људска права аустријског Министарства унутрашњих послова Петер Вебингер назива је "Џамијском рутом", јер мрежа џамија дуж руте пружа подршку мигрантима у њиховом кретању.

Све то, сматра Вебингер, могло би довести до повећања избјегличког таласа. Да је на то одавно упозоравао, подсјећа и предсједник Додик, који каже да само наивни вјерују да је БиХ случајно, баш сада, отворена за мигранте.

"Сви знају да они не могу да изађу из БиХ, само се неки праве невјешти, па то не виде. Мигранти након три године у статусу азиланта, аутоматски добијају држављанство, а то ће онда бити притисак и на изборни систем, бирачко тијело и саму конфигурацију власти. Самим стицањем пасоша могу да иду даље ка Европи, која ће нам за три године увести неку врсту одобравања уласка у ЕУ. Ми јесмо хумани, али имамо своје животе и наш начин живота треба да буде брањен, а не да будемо дио историјске преваре о чијим ћемо посљедицама моћи да разговарамо за десет година", казао је Додик.

Да БиХ постаје слијепа улица за мигранте упозорава и експерт за тероризам, Џевад Галијашевић. Додаје да велики проблем представља чињеница да се међу њима налазе и поражени ратници из Сирије, који долазе да добију нову базу за даље екстремно, радикално и војно дјеловање.

"Џамијска рута је, у ствари, и као израз и као симбол атомска бомба за Европу. То је, у овом тренутку, најгори фактор угрожавања европског мира и показатељ да се ислам, на начин како га схваћају у Сарајеву, заиста не може ни европски понашати нити се може европеизирати", казао је Галијашевић.

Да би мигрантска криза могла додатно да наруши односе унутар БиХ, сматра и лидер социјалсита, Петар Ђокић.

"То је социјална бомба у БиХ. То ће бити покретач многих расправа, које ће почети од социјалних питања, а завршиће се на тешким политичким темама и то ће бити повод за нове сукобе које ћемо имати овдје", наводи Ђокић.

И док наши саговорници истичу да мигранти не могу да остану у БиХ, јер би то отворило бројне проблеме, из Европске уније све су гласнији захтјеви за снажнију заштиту спољне границе шенгена.

Истовремено, на интернету су све бројнији снимци, на којима су детаљно описане могућности кретања наведеном "Џамијском рутом". Све то говори у прилог тези да нас ескалација мигрантске кризе тек очекује.