latinica  ћирилица
05/06/2018 |  14:02 | Аутор: СРНА

Мирјанић: Повећати производњу сјемена

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић рекао је данас у Бањалуци да Пољопривредни институт Републике Српске у наредном периоду треба знатно да повећа производњу сјемена.
Стево Мирјанић - Фото: СРНА
Стево МирјанићФото: СРНА

"Неопходно је да Институт повећа сјеменску прозводњу кукуруза, крмног биља, поврћа и индустријског биља", рекао је Мирјанић у обраћању на традиционалној манифестацији "Дани поља стрних жита".

Он је нагласио да Српска годишње троши од 80 до 100 милиона КМ вриједности сјеменске робе-хибрида сорти, садног материјала и другог.

Министар науке и технологије Српске Ален Шеранић нагласио је да ресорно министарство путем научно-истраживачког рада помаже рад Пољопривредног института Републике Српске.

Он је навео да Министарство има одличну сарадњу са Институтом путем неколико пројеката - за хладно цијеђена уља и за био-горива.

Истичући да ресорно министарство настоји да помогне примјену науке путем рада Пољопривредног института, Шеранић је нагласио да имају добру сарадњу у опремању лабораторија те изучавању биља.

Шеф Завода за стрна жита Драган Мандић рекао је новинарима да је у Републици Српској ове године под стрним житима засијано 67.000 хектара површина, од чега под пшеницом око 47.000 хектара, те нагласио да то представља тенденцију раста ове производње посљедњих година.

Он је навео да ће у оквиру данашње манифестације бити представљено 26 сорти јечма и 24 сорте пшенице, домаћих, европских те произвођача из окружења.

Директор Пољопривредног института Српске Војислав Тркуља каже да овај институт у производњи биљних врста посебно ради на толеранцији према стресу и климатским промјенама да би остварили добар квалитет и принос.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача-мљекара Републике Српске Владимир Усорац рекао је да Пољопривредни институт производи квалитетан сјеменски материјал.

"Доласком науке на њиве, повећавају се приноси и квалитет пољопривредних производа", рекао је Усорац.

Манифестацију "Дани поља стрних жита" организује Пољопривредни институт Републике Српске у сарадњи са Владом Српске, Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде и Министарством науке и технологије.