latinica  ћирилица
06/06/2018 |  13:31 | Аутор: СРНА

Мектић: Повећање броја миграната протеклог викенда

Министар безбједности БиХ Драган Мектић изјавио је да су у овој години у БиХ, закључно са данашњим даном, регистрована 5.664 мигранта, од којих је 5.065 исказало намјеру за азил, док је захтјев за азил поднијело 437 лица.
Сарајево: Драган Мектић - Фото: СРНА
Сарајево: Драган МектићФото: СРНА

На данашњој конференцији за новинаре у Сарајеву након састанка Оперативног штаба за питања миграција у БиХ, Мектић је навео да је протеклог викенда у БиХ ушло више од 350 миграната, истичући да је то велико повећање.

"Негдје су успјели да направе руту коју ми нисмо са сигурношћу идентификовали", рекао је Мектић и додао да постоје одређене информације гдје се то дешава па ће услиједити интервенција.

Према његовим ријечима, процјена је да се у БиХ тренутно налази између 1.700 и 1.800 миграната.

Оцијенивши да политичари на разне начине злоупотребљавају миграције како би произвели страх и узнемиреност грађана те остварили политичку корист, Мектић је прецизирао да до сада мигрантима није одобрен ниједан захтјев за азил у БиХ.

"Нити један управни поступкак није покренут за додјелу азила јер ниједан од подносилаца захтјева није нађен на адреси коју је оставио за контакт", нагласио је Мектић и додао да, док је он на овој функцији, нема ништа од насељавања миграната у БиХ, о чему говоре неки политичари.

Министар безбједности саопштио је да је данас за смјештај миграната требало да буде стављена на располагање некадашња касарна Ушивак, код Хаџића, али да се то није десило јер Црвени крст Федерације БиХ није испразнио своја складишта у том објекту.

"Оперативни штаб је енергично затражио да се ово складиште испразни и да се објекат стави у функцију", истакао је Мектић.

Он је поновио раније информације да ће сутра са федералним премијером Фадилом Новалићем и премијером Унско-санског кантона покушати да нађе рјешење за сложену ситуацију у овом кантону када је ријеч о мигрантској кризи.

"Наша је намјера да добијемо на кориштење дио 'Агрокомерцових' објеката у којима постоји одговарајућа инфраструктура и који би били довољних капацитета", рекао је Мектић, подсјећајући да је Влада Федерације БиХ већински власник "Агрокомерца" и да је потребна њена сагласност.

Према његовим ријечима, кад у функцију буде стављена касарна Ушивак, неће бити могуће да мигранти буду ван прихватних центара.

Наводећи да је БиХ од почетка године другим земљама путем реадмисије вратила 549 лица, Мектић је упозорио је да су у кризи билатерални споразуми о реадмисији јер друге земље не желе да прихвате мигранте које им БиХ враћа.

Министар безбједности БиХ указао је и на проблем који БиХ чини безвизни режим који је Србија увела за грађане Ирана. "Иранци су сада трећи или четврти по броју миграција", рекао је Мектић, прецизирајући да су међу мигрантима у БиХ најчешћи Пакистанци.

Мектић је истакао да безбједносне агенције БиХ до сада нису идентификовале ниједно безбједносно интересантно лице и додао да му није познато да је иједна држава на балканској рути регистровала таква лица.

Министар безбједности је подсјетио да је у току имплементација договора Министарства безбједности БиХ са МУП-ом Републике Српске и Полицијом Брчко дистрикта о помоћи њихових припадника Граничној полицији.

Он је навео да би 60 припадника МУП-а Републике Српске требало би да буде распоређено на подручју Требиња, Гацка и Билеће, док би 15 припадника Полиције Брчко дистрикта требало да помогну на подручју Зворника, Вишеграда и Бијељине.

За наредни четвртак Мектић је најавио нову сједницу Оперативног штаба за питања миграција и ново обраћање медијима након њеног завршетка.