latinica  ћирилица
06/06/2018 |  18:47 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

У Требињу хидро-геолози са четири континента

Хидро-геологија, подземне воде и истраживања из ове области, тема су Међународног симпозијума "Карст" у Требињу.

Потенцијал подземних вода недовољно је истражен, специфичан и сложен феномен, истакнуто је на отварању скупа, који је окупио 150 научника и стучњака из тридесет земаља свијета.

Истраживања карста и постигнути резултати, посебно су важни за регион и Српску, с обзиром на то да Хидроелектране на Требишњици убрзавају изградњу система Горњи хоризонти. Пројекат има вишеструки значај.

 "Сада са даљим наставком изградње објеката у систему Горњих хоризоната итекако је корисно. Циљ нам је да промовишемо знање, али и да у Требињу, као центру карста окупљамо свјетске стручњаке", каже Жељко Зубац коорганизатор, Центар за хидрогеологију карста.

Петар Милановић, један од стручњака на почетку изградње хидро-система "Требишњица", рекао је да су у карсту концентрисани сви феномени. Све што је урађено у оквиру хидро-система Требишњица, представља свјетски успјех у карсту, и ту су скупљена огромна знања.

"Карст се не изучава како расте сталактит или сталагмит, него како укротити воде карста, како их водити и са њима манипулисати, да што дуже остану на површини за добробит човјечанства", истакао је Петар Милановић универзитетски професор хидрогеологије, Београд.

Напредак у изградњи хидроенергетских објеката прате и стручњаци са америчког континета.

Ричард Паризек универзитетски професор из Минеаполиса, САД каже да је овдје да учи и да измијени гледишта око искустава која стичу радећи у карсту.

"Ово је једно тест подручје, као веома значајно у свијету, по примјени различитих технологија, по изузетности развића карстних морфолошких форми, био сам овде 2005. и видим да су се ствари од тада промијениле на боље", наводи Дерек Форд универзитетски професор из Канаде.

Заинтересованост кинеских стручњака за резултате истраживања у карсту, потврдио је универзитетски професор Лу Јаору. Током трајања симпозујума, хидрогеолози ће презентовати радове, и посјетити хидроенергетске објекте у изградњи.