latinica  ћирилица
07/06/2018 |  14:44 ⇒ 16:55 | Аутор: СРНА

Обезбијеђено 1,5 милиона евра за мигранте у БиХ

Европска комисија данас је најавила пружање 1,5 милиона евра вриједне хуманитарне помоћи за потребе избјеглица, тражиоца азила и миграната који се налазе у БиХ, саопштено је из Европске комисије.
Европска комисија (фото: www.mfa.gov.rs) -
Европска комисија (фото: www.mfa.gov.rs)

Овим би се вриједност укупне хуманитарне помоћи коју је Европска комисија обезбиједила у ту сврху на западном Балкану попела на 30,5 милиона евра, од почетка мигрантске кризе.

Комесар за хуманитарну помоћ и управљање кризама Христос Стилианидис изјавио је да се број миграната који пристижу у БиХ повећао и да се мора дјеловати брзо.

"Желимо помоћи БиХ да се избори са овом ситуацијом и помогне најрањивијим избјеглицама и мигрантима. Наша финансијска подршка је усмјерена на основне потребе и хитно пружање смјештаја, хране и здравствене помоћи, те обезбјеђивање заштите", нагласио је он.

Хуманитарна помоћ ЕУ биће пружена на локацијама у БиХ као што су Сарајево, Бихаћ и Велика Кладуша. Циљ је ојачати могућности пружања помоћи и заштите, те унаприједити капацитете организација које већ раде на терену.

Од почетка мигрантске кризе, Европска комисија издвојила је више од 25 милиона евра за хуманитарну помоћ избјеглицама и мигрантима у Србији, а више од четири милиона евра за Македонију.

Хуманитарна помоћ ЕУ пружа се најугроженијим избјеглицама и мигрантима како би задовољили основне потребе и очували своје достојанство.

Осим хуманитарне помоћи, Европска комисија пружа земљама западног Балкана и знатну финансијску и техничку подршку за активности које се односе на миграције и избјегличку кризу, што омогућава Инструмент за претприступну помоћ.

Од 2007. године Комисија помаже БиХ у области миграција и управљања границама путем средстава из Инструмента претприступне помоћи у износу од 24,6 милиона евра.

Од јануара 2016. године БиХ је и корисница осам милиона евра вриједне подршке обезбијеђене регионалним програмом "Подршка управљању миграцијама са фокусом на заштити".