latinica  ћирилица
07/06/2018 |  16:45 ⇒ 19:12 | Аутор: РТРС

К. Дубица- За подстицаје пољопривреди 100.000 КМ

Из буџета општине Козарска Дубица, издвојено је 100.000 КМ за подстицаје пољопривреди.

На овај начин пољопривредници ће лакше доћи до потребних средстава.

На осам дулума, Анка Малетић Пртић са својим супругом, ове године, засијала је бијели лук. Пољопривреда је за њих једини извор прихода.

"Много нам значи да добијемо подстицаје. Прошле године засадили смо 15 дунума, али је била јако лоша година, зато смо ове године засадили само осам", каже Анка.

Општинске субвенције значајне су и за оне који откупљују пољоприврдене производе, јер и сами имају засаде. Међутим, потребе иностраног тржишта су веће, па се надају и већем броју засада корнишона, што би допринијело и њиховом пословању.

Бошко Чопрка, управник фирме "Карл Кине", каже да би субвенције могле да мотивишу коперанте, тако да се надају да ће то допринијети већем броју идуће године.

Средстава су намијењена за суфининасирање куповине механизације, подршку пољопривредној производњи, једнократну новчану помоћ, али и друге врсте подстицаја.

"Пољопривредни произвођачи треба да буду регистровани у АПИФ-у и у зависности по којем члану правилника, треба да приложе одређену документацију и рачуне, те предрачуне о улагањима", рекао је Душко Бодиловић, начелник Одјељења за привреду и пољоприврдеу општине Козарска Дубица.

Пољопривредници Козарске Дубице од 11. јуна, могу подносити захтјеве за субвенције. На подручју ове општине регистровано је око 1.300 пољопривредних газдинстава.