latinica  ћирилица
08/06/2018 |  09:05 ⇒ 21:10 | Аутор: СРНА

Мигранти из Београда аутобусима стижу до границе са БиХ

У аутобусима који из Београда возе према западној Србији и мјестима која граниче са БиХ, најмасовнији путници су мигранти, пише "Политика".

Лист наводи да су највеће гужве у аутобусима за Лозницу, Мали Зворник и Љубовију који са београдске аутобуске станице полазе у касним поподневним часовима.

Према ријечима једног од возача на редовној линији ка западној Србији, мигранти се појављују у групама на само неколико минута пред полазак и сви имају карте купљене на шалтеру станице, те углавном заузимају задњи дио аутобуса.

Исти извор наводи да се обично послије миграната појави човјек за којег овај возач претпоставља да је из Комесаријата за избјеглице или неке од невладиних организација, који пита колико има миграната у аутобусу или их лично преброји.

Лист незванично сазнаје да је за мигранте као што су Сиријци, Ирачани, Авганистанци и Пакистанци, који су дуже вријеме остали заглављени у Србији, прелазак преко Дрине сада примарни циљ.

Да напусте Србију журе и новопридошли Иранци, свјесни да тренутни модел безвизног режима између Србије и Ирана не мора вјечно трајати.

Полицијски службеник који је радио у пограничном појасу рекао је за "Политику" да мигранти бирају касне поподневне поласке како би до границе на Дрини стигли увече и искористили мрак за илегални прелазак.

Он је навео да су се мигранти у Бањи Ковиљачи, гдје се налази прихватни центар, повезали са локалним становништвом које је спремно да за новац крши закон, док су сами мигранти одлично повезани мобилним телефонима.

Незванични извори листа говоре да за пребацивање миграната у БиХ кријумчари узимају хиљаду евра по глави, а за даље путовање, обично до Словеније, мигрантима је потребно најмање 3.000 евра, а често и више.

Мигранти у БиХ најчешће илегално прелазе преко друмско-жељезничког моста на Дрини, код Малог Зворника, скривајући се у теретним вагонима и камионима, или под окриљем мрака кријумчари их преко ријеке пребацују чамцима, а за прелазак користе и нови мост Братољуб, између Братунца и Љубовије.

Неки од миграната су у БиХ ушли буквално окачени о воз, а неки су имали среће да су преко моста прешли пјешице у тренуцима непажње полиције.

У Граничној полицији БиХ кажу да "на свих 600 километара границе БиХ са Србијом и Црном Гором имају забиљежене случајеве и појачан притисак везан за илегалне миграције".