latinica  ћирилица
08/06/2018 |  11:10 ⇒ 22:04 | Аутор: РТРС

Отворена изложба "Београдски атлас Јована Цвијића"

У Галерији у Новом Граду отворена је изложба"Београдски атлас Јована Цвијића". На изложби је представљено научно старалаштво нашег познатог географа.

Прије двије године постављена је изложба највећег Балканског географа у Основној школи "Јован Цвијић"у Брезичанима код Приједора.У школи су одлучили да изложбу понуде и другим срединама.

"Јер нам је и био циљ да изложбу представимо и другим грађанима да не остане само у нашој школи", рекла је директорка Основне школе "Јован Цвијић" Брезичани Оливера Брдар.

Јован Цвијић је био научник свјетског гласа.До сада непревазиђен географ на Балканском полуострву,истакао је професор географије Драго Тодић.

"Довољно је рећи да је професор Цвијић написао око десет хиљада страница које су објављене. Можете замислити колико старница је остало необјављено. Колико је прогутао Први Свјетски рат,к олико су несавјесни људи уништили", навео је географ Драго Тодић.

Организатор изложбе је Јавна установа Културно образовни центар у Новом Граду.

"Већ имамо интереса од свих школа са подручја Новог Града и надам се да ће ученици доћи и обићи и приближити се животу и дјелу овог великана", истакао је директор ЈУ Културно образовни центар Нови Град Дражен Бабић.

Заинтересовани ће изложбу о Јовану Цвијићу моћи погледати у Галерији у наредних седам дана.