latinica  ћирилица
08/06/2018 |  12:29 ⇒ 20:41 | Аутор: СРНА

Првостепено вијеће у предмету "Орић" користило незаконите документе

Првостепено вијеће Суда БиХ у предмету "Орић и други" у списе је уврстило незаконите, неаутентичне службене забиљешке и није ништа предузело поводом приговора Тужилаштва БиХ током главног претреса у смислу законитости доказа, наводи се у другостепеној одлуци Апелационог вијећа Суда БиХ која је у посједу Срне.
Пресуда Орићу - Фото: РТРС
Пресуда ОрићуФото: РТРС

Због тога ће у поновном поступку бити отклоњена битна повреда одредаба кривичног поступка, поново изведени релевантни докази, те ће се по потреби извести и други докази након чега ће суд бити у могућности да донесе нову, на закону засновану пресуду, истиче се у другостепеној одлуци.

Из те одлуке се види да одлука Апелационог вијећа којом је укинута ослобађајућа пресуда за ратног команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића и његовог пратиоца, припадника такозване Армије БиХ Сабахудина Мухића, није донесена само због процедуралих пропуста.

Ти пропусти били су очигледни у нескладу између донесене провостепене одлуке и онога што је наведно у образложењу те одлуке у том предмету.

"Насупрот пракси Уставног суда БиХ и Европског суда за људска права, првостепено вијеће је као доказ прихватило и уврстило у списе предмета службене забиљешке, мада је ријеч о неовјереним копијама забиљешки органа унутрашњих послова. То су исправе које, гледано и са формалне стране, имају недостатке с аспекта њихове аутентичности и које се, према томе, не могу употријебити као доказна средства. Зато се не могу користити у кривичном поступку јер нису законите", пише у одлуци Апелационог вијећа којим је предсједавао судија Драгомир Вукоје.

Истакнуто је и да је тужилац у жалби приговорио да је првостепено вијеће починило битну повреду одредаба кривичног поступка јер је побијану пресуду засновало на доказима на којима се, према одредбама кривичног процесног закона, пресуда не може засновати.

Пише и да је тужилац у том смислу указао да је првостепено вијеће засновало пресуду на доказима О1-5 и О1-14, односно на службеним забиљешкама о обављеним разговорима овлашћених службених особа са свједоцима О1 и Радивојем Остојићем.

"И поред чињенице да није испуњен ниједан од законских услова, првостепено вијеће је службене забиљешке прихватило као доказ, а одбрана их извела као свој доказ током постављања питања свједоцима Тужилаштва О1 и Радивоју Остојићу у односу на околност властитих тврдњи и упркос приговорима тужиоца које је истицао током главног претреса", наведено је у другостепеној одлуци.

Из Суда БиХ је саопштено да је Апелационо вијеће тог суда укинуло првостепену ослобађајућу пресуду Орићу и Мухићу за злочине над Србима на подручју Сребренице 1992. године, јер се заснива на доказима на којима се, према одредбама кривичног процесног закона, не може заснивати, те одредило поновно одржавање претреса пред тим вијећем.

Бившег команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића и припадника те војске Сабахудина Мухића Тужилаштво БиХ терети да су 1992. године у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац убили три заробљеника српске националности Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића.