latinica  ћирилица
08/06/2018 |  13:24 ⇒ 13:36 | Аутор: СРНА

У првих пет мјесеци у саобраћају погинуло 40 лица

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић рекао је данас у Бањалуци да је у пет мјесеци ове године у саобраћају погинуло 40 лица, што је за девет лица више него у истом лањском периоду, те нагласио да тај тренд није добар и да је неопходно учинити све да би се стање поправило.
Сједница Савјета за безбједност - Фото: СРНА
Сједница Савјета за безбједностФото: СРНА

Трнинић је рекао новинарима након сједнице Савјета за безбједност саобраћаја Републике Српске да се од свих актера који учествују и имају утицаја и одговорност за безбједност саобраћаја захтијева да се анализира стање и донесу одговарајуће мјере како би се стање поправило.

"Инсистирали смо на побољшању и повећању броја едукативних активности, као превентивних, али свакако и репресивних да би се стање поправило", рекао је Трнинић и додао да је најчешћи узрок саобраћајних несрећа брзина.

Трнинић је рекао да је током данашње сједнице Савјета за безбједност саобраћаја Републике Српске разговарано о методама које су неопходне за утврђивање одређених параметара приликом догађаја који утичу на негативне трендове у стању безбједности саобраћаја.

Он је рекао да су пред Савјетом били и извјештаји о утрошку средстава који се прикупљају по Закону о безбједности саобраћаја у висини од један одсто од осигуравајућих друштава за протекли период и нагласио да је та мјера показала потпуну оправданост.

"Ова мјера нажалост истиче у децембру и надамо се да ћемо на сљедећој сједници парламента покренути иницијативу за измјену Закона о обавезном осигурању возила и да ћемо продужити њено трајање", рекао је Трнинић.

Он је навео да се средства прикупљена на овај начин користе искључиво за побољшање безбједности саобраћаја и опремање саобраћајне полиције.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Српске Милија Радовић рекао је да ће бити спроведене одговарајуће мјере како би се стање у саобраћају стабилизовало и поправило.

Он је за 20. јун најавио почетак кампање за брзину под називом "Нити једна брза вожња" која ће трајати читав љетни период, те изразио очекивање да ће поруке кампање допријети до свих учесника у саобраћају и да ће се на тај начин допринијети већем поштовању брзине, која је према подацима за прва четири мјесеца ове године главни најтежих саобраћајних несрећа са погинулим и тешко повријеђеним лицима.

Радовић је рекао да је за четири мјесеца ове године највише погинулих животне доби између 50 и 60 година, а највише тешко повријеђених је у доби између 21 и 30 година.

"Према званичним подацима у прва четири мјесеца ове године погинуло је 27 лица, док су у истом лањском периоду погинула 23 лица, док је мање повријеђено 35 лица у односу на прва четири мјесеца прошле године", рекао је Радовић.

Он је додао да за мај нема коначних података, али да је према незваничним подацима у пет мјесеци ове године погинуло 40 лица или девет више него прошле године, те да је за 20 одсто мање тешко повријеђених лица у односу на исти лањски период.

Радовић је рекао да и инфраструктура има утицај на настанак и посљедице саобраћајне незгоде.

Он је рекао да "Путеви Републике Српске" већ другу годину раде идентификацију опасних мјеста, "црних тачака", те да је 2016. године идентификовано девет, а 2017. године 26 "црних тачака".

"Ове године је планирана санација прва три опасна мјеста-кривина Пиљагићи на путу Бањалука–Приједор, затим Тутњевац између Клашница и Прњавора као Љубогошта код Пала", рекао је Радовић и нагласио да су према подацима из 2016. године о саобраћајним незгодама и њиховим посљедицама то три најопаснија мјеста на путевима у Републици Српској.

Радовић је истакао и да је мобилни телефон препознат као опасан фактор када је ријеч о безбједности у саобраћају, те додао да ће и ове године компанија "М:тел" подржати кампању у јулу и августу, чији је циљ да се смањи употреба мобилних телефона у вожњи.