latinica  ћирилица
08/06/2018 |  14:18 | Аутор: СРНА

Линта: Стратешки циљ формирање српске листе за ФБиХ

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта сматра да стратешки циљ свих српских политичких партија мора да буде опстанак Срба у Федерацији БиХ и борба за његова национална и људска права, због чега је од кључне важности да буде формирана коалиција свих српских странка под називом "Српска листа".
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

"Само јединственим наступом свих српских партија на предстојећим изборима за скупштине кантона и Представнички дом Парламента Федерације БиХ могуће је да Срби изаберу што више легитимних и истинских представника у ФБиХ који ће се активно борити за опстанак свог народа и његова права", поручио је Линта у писаној изјави за медије.

Линта је напоменуо да је овакав став изнио у сриједу, 6. јуна, у Бањалуци заједно са представницима дијела политичких партија из Републике Српске на радном састанку о теми договора око учешћа на општим изборима 7. октобра у Федерацији БиХ.

Он је тада посебно нагласио да све српске политичке партије које имају своје одборе у Федерацији БиХ треба да потпишу коалициони споразум и на тај начин формирају српску листу.

Линта је предложио да се на сљедећи састанак, осим представника српских партија који су били на првом састанку, позову и високи представници других српских партија СДС-а, ПДП-а, НДП-а, Српске напредне странке.

Према његовим ријечима, састанку су присуствовали представници СНСД-а, СП-а, ДНС-а, Завичајних социјалдемократа из Ливањског кантона и Српске демократске странке из Грахова.

Линта је подсјетио да је 23. маја послао отворено писмо предсједницима српских политичких партија у Републици Српској са апелом да се формира заједничка српска листа свих српских партија који имају своје одборе у Федерацији БиХ.