latinica  ћирилица
08/06/2018 |  14:19 ⇒ 14:47 | Аутор: СРНА

Фоча: Први пут на "Фудбал френдсу" и клуб из Кине

На Међународном омладинском турниру "Фудбал френдс", који ће бити одржан од 27. до 29. јула у Фочи, први пут ће учествовати један клуб из Кине - суперлигаш "Тјанџин Теда", потврдио је оснивач турнира Зоран Аврамовић.
Лопта - Фото: Getty Images
ЛоптаФото: Getty Images

На турниру ће чествовати осам клубова из седам земаља - "Ријека" из Хрватске, која је посљедње двије године освајала трофеј, "Црвена звезда" из Србије, "Марибор" из Словеније, "Вардар" из Македоније, "Будућност" из Црне Горе, "Жељезничар" и "Сутјеска" из БиХ и први пут једна екипа ван Европе - кинески "Тјанџин Теда".

Аврамовић каже да је "Тјенџин Теда" суперлигаш са занимљивом традицијом, јер је први почео да доводи скупе играче из Европе, а сада се опредијелио за идеју кинеског предсједника да ова земља до 2050. године буде међу најјачим државама у свијету и по фудбалу.

"У складу с тим, морају да развијају своје омладинске школе. За нас организаторе је то велики и лијеп изазов, а надамо се да ће у Фочу доћи и кинески амбасадор, да види зашто је Фоча постала препознатљива по фудбалу и пријатељству", рекао је Аврамовић.

"Фудбал френдс" већ 14 година кроз спорт промовише фер-плеј, толеранцију и дружење међу младима различитих нација и вјера.

На овом турниру су, уз клубове са југословенских простора, учествовале и екипе из Енгелске, Велса, Грчке, Румуније, Аустрије, Пољске, Бугарске, Холандије.

"Из године у годину, Фоча показује да је фудбал значајан социјални капитал и да је много више од игре. Долазак једног кинеског клуба први пут на турнир на просторима бивше Југославије говори да је Фоча постала позната и цијењена", истакао је Аврамовић, те додао да је "Фудбал френдс" прави фестивал пријатељства.

"Назив турнира `Фудбал френдс` ми не преводимо, јер су то двије универзалне ријечи које се разумију на свим језицима, а Фоча је већ 14. пута његов домаћин, што појазује колико је он важан њеним грађанима", рекао је Аврамовић.

Као и претходних година, у оквиру турнира биће одржан и округли сто под називом "Фудбал је шанса" на коме ће представници клубова учесника, али и гости турнира - бивши истакнути фудбалери, причати о значају и улози фудбала као универзалног језика у изградњи квалитетних односа између различитих социјалних и етничких структура друштва и коришћењу његовог социјалног потенцијала за спречавање насиља, побољшање здравља и општег образовања.

Округлом столу присуствоваће и представници ОЕБС-а и Савјета Европе.

Организатори турнира, који ће бити одржан на Градском стадиону у Фочи, су општина Фоча и Асоцијација "Фудбал френдс".