latinica  ћирилица
08/06/2018 |  18:06 ⇒ 18:09 | Аутор: sputniknews.com

Трамп: Русија треба да присуствује Г7; Кремљ: Имамо друге приоритете

Амерички предсједник Доналд Трамп изјавио је да Русија треба да буде на састанку клуба најразвијенијих земаља Г7.
Сусрет Путина и Трампа (Фото:news.sky.com) -
Сусрет Путина и Трампа (Фото:news.sky.com)

Русија би требало да буде за преговарачким столом на самиту Г7, свиђало се то некоме или не, изјавио је Трамп.

- Свиђало се то вама или не, чак би се то можда могло и политички некоректно протумачити, ми морамо да управљамо свијетом. Сада имамо Г7, која је претходно била Г8, али је протјерала Русију, међутим неопходно је вратити Русију, јер нам је потребна за преговарачким столом - рекао је Трамп.

- Русија мора да буде на том сусрету. Зашто уопште и правимо сусрет ако Русије нема? Ја ћу тражити да се то догоди, то на крају крајева зависи од њих, али Русија мора бити на том сусрету - рекао је амерички председник.

Тим поводом огласио се портпарол Кремља Дмитриј Песков, који је рекао да Русија акценат ставља на другачије формате, а не на Групу осам најразвијенијих индустријских земаља свијета.

Овој 44. Самит Г7 биће одржан у мјесту Ла Малби, у Квебеку. Самит је привукао пажњу јавности због погоршаних односа између лидера држава учесница.

Француски предсједник Емануел Макрон говорио је непријатељским тоном против Трампа, рекавши да би САД могле бити избачене из Г7.

Нешто раније је и лидерка њемачке љевице Сара Вагенкнехт изјавила да би Русија требало да уђе у састав Г8 како би правила контратежу утицају САД.

Након Квебека, Трамп одлази у Сингапур на историјски самит са сјевернокорејским лидером Ким Џонг Уном.