latinica  ћирилица
08/06/2018 |  18:27 ⇒ 21:45 | Аутор: РТРС

Додик одговорио високом представнику- Валентин Инцко је фактор нестабилности у БиХ

Високи представник у БиХ Валентин Инцко је фактор нестабилности и требало би коначно видјети на који начин то ријешити, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик, коментаришући Инцкову изјаву да СНСД и ХДЗ раде против институција БиХ.

Осврћући се на најављени долазак додатних 40 британских војника у БиХ, Додик је рекао да то нико није тражио, нити то органи Српске требају. Најавио је и скоро усвајање Закона о невладином сектору и страним донацијама.

Инцкове тврдње да је, заједно са Драганом Човићем, извор нестабилности у БиХ, Додик је одбацио, рекавши да је Инцков мандат одавно требало да буде завршен. Томе у прилог иду и Инцкове изјаве да је забринут због наоружавања МУП Српске, иако је све урађено у складу са прописима, каже Додик.

"Шта рећи о човјеку који каже "све је легитмно, легално, али ја мислим". Шта он има мислити? Он је давно завршио своју мисију, а што се тиче осталих, очигледно је да покушавају да врате старе теме, на које су мислили да направе велике политике. Те теме нису прошле, као што је оружје, паравојска и они упорно покушавају да је врате.

Додик каже да не зна ни ко је затражио ангажман додатних британских војника у БиХ, али је поручио да то није потребно и да органи Српске немају никаквих информација о томе.

"Ако је неко са нивоа БиХ, мораће да објасни зашто то ради. Органи Српске то уопште не требају нити су то тражили. Ако је то самостално урађено од стране Британаца, онда је то само њихова акција и то је мијешање у унутрашње ствари овдје и то је акт који се може граничити са актом упада у ову земљу", навео је Додик.

Рекао је да би закон о невладином сектору могао бити усвојен до краја љета и да у томе нема ништа неуобичајено, јер сличну праксу имају и бројне друге земље.

"Мислим да је свима јасно да се фондови које дају наводно невладине, а у суштини владине организације, разним организацијама овдје, злоупотребљавају и да су оне усмјерене ка дестабилизацији друштва у цјелини, а не развоја демократије, оно што они пропагирају. Нико им не брани да наставе то да раде, само ће то морати да се контролише са становишта информисања јавности ко је шта добио и ко шта ради", поручиоје Додик.

Додик је раније рекао да ће закон о финансирању НВО добрим дијелом бити преписан из закона САД, по коме се мора пријавити сваки контакт и финансијска помоћ која долази из иностранства.