latinica  ћирилица
08/06/2018 |  19:15 ⇒ 21:11 | Аутор: РТРС

Пале- Сјећање на погибију 14 бораца чете "Петар Пандуревић"

Служењем парастоса и полагањем вијенаца на спомен-обиљежје у насељу Стара Станица на Палама, обиљежено је 26 година од погибије 14 бораца чете "Петар Пандуревић", који су страдали у борби са муслиманским снагама на Требевићу.

Тог 8. јуна 1992. године све је зависило од њих морали су зауставити налет непријатеља који је пробио линију и кренуо дубоко у српску територију. Неколико сати жестоке борбе однијело је 14 живота али је одбрањена српска нејач на Палама и избјегнут егзодус.

"Ми смо у једном протуудару да повратимо територију, да се доведе на неко пређашње стање али то су били скупи метри неке слободне територије", каже Пуниша Лучић, демобилисани борац чете Петра Пандуревића.

Послије 26 година овај дан се обиљежава као један од најзначајнијих датума у новијој историји Пала. Зато садашња и будућа поколења не смију да забораве хероје због којих су они и њихови родитељи остали на својим огњиштима.

"Ово мора бити обавеза свих млађих генерација који нису били ни рођени да се на овим вриједностима уче. По мени нема прече и важније ствари него да потомци његују, чувају и цијене вриједности својих предака", истиче Михаило Парађина, предсједник Борачке организације општине Пале.

"Наново се присјећамо погинулих бораца чете Петра Пандуревића и не само њих него и других који су са овог локалитета и који су дали своје животе за Републику Српску. Мислим да је то у овом тренутку најмање што можемо учинити", истиче Бошко Југовић, начелник општине Пале.

У склопу обиљежавања одржан је и традиционални турнир у малом фудбалу за млађе категорије. Такође је најављено да ће се ускоро кренути са изградњом Музеја отаџбинском рату за који је Влада Српске издвојила 500.000 КМ.