latinica  ћирилица
09/06/2018 |  08:37 ⇒ 16:42 | Аутор: РТРС

Змијањски вез представљен у Москви

У једном од највећих музеја у Руској Федерацији, у комплексу Коломенскоје у Москви, Музеј Републике Српске представио је изложбу "Змијањски вез - свјетско нематеријално насљеђе".
"Змијањски вез" - Фото: РТРС
"Змијањски вез"Фото: РТРС

Гостовање изложбе у Москви представља најважнији пројекат промоције и заштите Змијањског веза као првог нематеријалног културног добра из Републике Српске уписаног на Унескову листу.

Изложби, коју је отворио шеф Представништва Републике Српске у Русији Душко Перовић, присуствовали су бројни амбасадори и званице, као и велики број заинтересовних грађана.

Аутор изложбе етнолог Данијела Ђукановић приближила је присутнима значај Змијањског веза и објаснила занимљивости технике израде, естетике и културне вриједности, саопштено је из Музеја Републике Српске.

Изложба је мултимедијалног и интерактивног карактера, а реализована је и радионица Змијањског веза коју је водила везиља Сања Бајић, аутор популарне колекције рукотворина - "Трагови".

Изложба "Змајањски вез - свјетско нематеријално насљеђе" биће отворена у Музејском комплексу Колименскоје у Москви до почетка августа.