latinica  ћирилица
09/06/2018 |  09:26 | Аутор: sputniknews.com

Меркелова против повратка Русије у Г8

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да је против прикључивања Русије формату Г8, пренио је њемачки телевизијски канал ЗДФ.

Меркелова је навела да повратак Москве у "Велику осморку" неће имати смисла док не буде разријешена украјинска криза. Њену изјаву су подржале Француска, Канада и представници Европске уније.

Прошле седмице Меркелова је такође одбила да разматра обнављање чланства Русије у формату Г8. Према њеним ријечима, такав маневар је немогућ, јер Москва нарушава међународно право.

Повратак Русије у Г8 била тема билатералних сусрета лидера "седморке"

Нешто раније шефица канадске дипломатије Христја Фриланд је рекла да идеја америчког предсједника Доналда Трампа да се Русија позове на самит Г7 није била тема радних дискусија на скупу "седморке", али да су лидери разматрали ово питање у билатералним разговорима.

- Питање није било постављено за столом Г7. Канада је, међутим, разматрала ову тему са савезницима током појединачних сусрета - објаснила је она.

Фриландова је нагласила да је Канада против повратка Русије у овај мултилатерални формат и додала да се рад на завршном саопштењу са самита наставља.